Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia demana al Jutjat reobrir la investigació de l’accident del metro
EFE / València

Segons informa la Fiscalia, els fets que es demana investigar de nou podrien ser constitutius de 43 delictes d’homicidi per imprudència professional i 47 delictes de lesions per imprudència professional, tants com víctimes mortals i ferides va haver-hi aquell 3 de juliol, “que no estarien prescrits en atenció a les penes que porten aparellades”.

La titular del Jutjat d’Instrucció número 21, on va dirigit l’escrit de la Fiscalia, va arxivar la causa al febrer de 2008 per entendre que la responsabilitat penal havia quedat extingida amb la defunció del conductor del comboi accidentat, decisió que va ser ratificada dos mesos després per l’Audiència Provincial.

L’escrit de la Fiscalia fet públic hui arxiva així mateix les diligències iniciades al maig per un possible delicte de fals testimoniatge davant la comissió d’investigació celebrada en Les Corts a l’estiu de 2006, “per estar prescrits els fets i no existir indicis que s’haguera comès falsedat documental en els documents remesos” a la citada comissió parlamentària.

El passat 17 de maig, la Fiscalia va obrir aqueixes diligències d’investigació penal arran de les denúncies interposades pel PSPV sobre possible fals testimoniatge de testimonis en aqueixa comissió.

En la seua denúncia, el PSPV advertia que en aqueixa comissió d’investigació era possible que persones que van atestar-hi “faltaren a la realitat induïts per altres”, i demanava per açò una nova investigació.

Per a argumentar aquesta denúncia, els socialistes van lliurar al Tribunal Superior de Justícia valencià un enregistrament del programa televisiu Salvados de La Sexta sobre l’accident, i les actes de la comissió d’investigació, que va començar el 17 juliol i va concloure el 4 d’agost de 2006.

Així mateix, el PSPV va aportar una còpia de l’argumentari, amb les preguntes i les respostes, que va elaborar l’empresa de comunicació H&M Sanchis perquè ho utilitzaren els compareixents de Metrovalencia en la comissió parlamentària d’investigació.

També a finals de maig, l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol va demanar al Jutjat d’Instrucció número 21 de València que els remetera la documentació íntegra de la causa penal que es va obrir per aquest accident per a “preparar accions legals sobre la investigació”.

Segons l’Associació, si el jutjat haguera conegut els diferents fets revelats des del tancament de la investigació fins ara, entre altres, els desvetllats en el citat programa televisiu i per altres mitjans de comunicació, “el resultat de la causa hauria sigut un altre molt diferent a l’arxivament”.

La Generalitat ha transmès des de maig la seua predisposició a col·laborar amb la Justícia en tot el que aquesta li demane en relació amb una possible nova investigació d’aquell accident, el més greu dels ocorreguts en la història del metro a l’Estat espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa