Diari La Veu del País Valencià
Per la divulgació i la preservació dels valors naturals i culturals dels aiguamolls
RedactaVeu / El Palmar

Amfibi és un certamen dedicat a la promoció, la divulgació i la preservació dels valors naturals i culturals dels aiguamolls, en particular de l’Albufera, a través del cinema i el vídeo, la música, la fotografia, la gastronomia, el teatre i altres mitjans i disciplines.

El seu objectiu és sensibilitzar sobre la importància que tenen les zones humides arreu del món, i contribuir al coneixement i la conservació de tantes cultures que manifesten aquesta identitat amfíbia, associades a l’aiguamoll o determinades per ell.

Els actes començaran demà dimecres a les 21.30 hores amb la projecció del curtmetratge Biotopo, de Carles Mora. Amb motiu del 40 aniversari de la seua realització, es projectarà aquest curtmetratge, tota una fita en el procés de denúncia i reivindicació ciutadana que va tindre lloc a principis dels anys 70 per a reclamar la recuperació de l’Albufera i frenar la urbanització de la Devesa.

A continuació, tindrà lloc un col·loqui sota el títol 40 anys de Biotopo. I també dimecres, es podrà gaudir de Cançons de batre, un espectacle protagonitzat per quatre ‘cantaors’ en el qual l’explicació del procés de la trilla tradicional va alternant-se amb cançons típiques d’aquesta labor agrícola i cançons picants de sobretaula ‘a cappella’. Les cançons de batre, primitives i molt expressives, animaven els homes i guiaven el pas dels animals que arrossegaven el trill a l’era.

Per altra banda, sota el títol de Aiguamolls de sèrie negra, Amfibi projecta dos exemples de cinema negre fet a Hollywood. Dues produccions de diferents èpoques i estils, situades ambdues en el evocadors bayous, els pantans de Louisiana, en el Delta del Mississipi, i caracteritzades per la visió de l’aiguamoll com un espai exposat i indòmit on aguaiten les serps i les arenes movedisses; les boires i els fantasmes. Dijous 25 es podrà veure Aguas turbias, (André de Toth, 1944) i divendres 26, En el centro de la tormenta (Bertrand Tavernier, 2009).

Dissabte, Amfibi dedica ‘La nit de l’Albufera’ a recordar l’adaptació al cinema de la novel·la de Blasco Ibáñez Cañas y barro, dirigida per Juan de Orduña en 1954.

I a més, durant els dies del festival, una selecció de restaurants del Palmar oferirà menjars tradicionals, típics de l’aiguamoll, en menús de preu fix. I com a activitats paral·leles, la Trilladora del Tocaio acull part de l’exposició organitzada per l’Ajuntament de València a propòsit del centenari de l’adquisició del llac de l’Albufera i la Devesa per als valencians en 1911.

El festival inclou també la realització de diverses activitats en el mateix escenari de la Trilladora del Tocaio: visites, excursions, una xicoteta fira d’institucions que treballen per la protecció dels valors naturals i culturals dels aiguamolls.

Comparteix

Icona de pantalla completa