Diari La Veu del País Valencià
L’oposició aplaudeix la Fiscalia i demana una nova comissió d’investigació
EFE / RedactaVeu / València

Els grups de l’oposició en Les Corts Valencianes han aplaudit hui la decisió de la Fiscalia, de sol·licitar la reobertura de la investigació judicial sobre l’accident de metro del 2006. El PSPV ha anunciat que demanarà al setembre una nova comissió parlamentària d’investigació.

A través de sengles comunicats, PSPV, Compromís i Esquerra Unida han considerat que la decisió de la Fiscalia suposa un pas endavant en l’esclariment de la veritat sobre el referit accident del 3 de juliol de 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides.

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha anunciat que el grup parlamentari socialista demanarà de nou al setembre la reobertura de la comissió d’investigació “per respecte a les víctimes” d’aquesta tragèdia.

Al seu judici, la decisió presa hui per la Fiscalia “és un pas positiu cap al camí de la veritat i l’assumpció de responsabilitats polítiques d’aquells que durant aquest temps han estat lluny del dolor de les víctimes”.

Per a Puig, “no es pot continuar donant el silenci com a resposta, que és el que ha fet el PP durant tots aquests anys”, i ha recordat que el PSPV va presentar un escrit davant la Fiscalia el passat 6 de maig juntament amb nous documents i proves: “Pensem que l’única cosa important és arribar a la veritat”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat la portaveu adjunta de la coalició Compromís Mònica Oltra, qui ha expressat la seua satisfacció per la decisió de la Fiscalia.

“Aquest escrit és una bona notícia. Esperem que el jutjat accepte aquesta petició i reòbriga el cas per a investigar aquells documents que no es van veure en la instrucció judicial perquè es van amagar a la llum pública, com són els informes tècnics sobre l’estat real dels trens i, en concret, el que va patir l’accident del 3 de juliol de 2006”, ha afegit.

“Hi ha moltes dades que es van ocultar en el seu moment i açò comporta necessàriament que es reòbriga la investrigació i que el jutjat haja d’esbrinar tota la veritat, arribar al fons de l’assumpte, assenyalar els responsables i delimitar també la responsabilitat penal per ocultar tota aquesta informació que ara pot servir de base per a reobrir el cas”, segons Oltra.

La coordinadora d’Esquerra Unida, Marga Sanz, s’ha mostrat igualment satisfeta perquè “és el que la societat valenciana estava demanant en aquests moments”.

“Esperem que en aquesta ocasió, la Justícia arribe fins al final perquè es puguen conéixer les raons de l’accident i es deriven les responsabilitats que corresponguen”, ha conclòs Sanz, qui ha felicitat l’Associació de Familiars de Víctimes del Metro per la seua “incansable lluita, la seua tenacitat i la seua perseverança a denunciar aquests fets des de fa set anys”.

Bonig: “Sempre hem col·laborat i sempre col·laborarem amb la Justícia”

La consellera valenciana d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, ha afirmat hui, en relació a la petició de la Fiscalia perquè es reòbriga la investigació sobre l’accident de metro de 2006, que l’Executiu valencià “sempre ha col·laborat i sempre col·laborarà amb la Justícia”.

En declaracions als mitjans abans de participar en una reunió sectorial en el Ministeri de Foment, Bonig ha assegurat que en la Generalitat hi ha “total i absoluta tranquil·litat, serenitat” i esperit de “col·laboració” davant la possibilitat que es reòbriga el cas de l’accident de metro de València.

La consellera ha assenyalat que aquesta petició es fonamenta que “hi ha elements nous” i “ara serà el jutjat qui, sobre la base de totes les proves, decidisca si es reobri o no”.

Ha recalcat que fa dos mesos “el Consell va remetre des de la Fiscalia tota la documentació” i ha insistit que “des del Govern valencià hi ha total i absoluta tranquil·litat, serenitat i col·laboració”.

“Sempre hem col·laborat i sempre col·laborarem” i “estem a la disposició del que ens sol·liciten”, ha subratllat Bonig, per a qui ara “cal esperar que la justícia done els seus passos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa