Diari La Veu del País Valencià
Posició del PSPV Xeraco respecte l’abdicació del rei
L’EXECUTIVA LOCAL DEL PSPV-PSOE DE XERACO SOBRE LA POSICIÓ DE LA DIRECCIÓ FEDERAL DEL PSOE RESPECTE A L’ABDICACIÓ DEL REI I LA SUCCESSIÓ DE LA CORONA

El dia 2 de juny de 2014, el Rei Joan Carles I va presentar la seua abdicació com a Rei d’Espanya. Davant aquest anunci, han estat moltes les reaccions de diferents institucions, partits polítics, col·lectius, associacions, etc. Malgrat això, després de més de 35 anys les i els militants socialistes segueixen dividits sobre aquest assumpte de gran transcendència política.

És inqüestionable que el republicanisme és l’origen del Partit Socialista Obrer Espanyol, i per tant, foren molts els militants d’aquest gran partit els que mai entengueren perquè en el seu dia acceptarem la Monarquia Parlamentària com a forma d’Estat. No obstant, en aquells temps la nostra democràcia era molt fràgil, i s’havia d’arribar a consensos per a traure endavant la Constitució Espanyola de 1978, així que a pesar de tot hi havia una justificació per acceptar el sistema monàrquic.

Durant els últims anys, el debat intern en el nostre partit s’ha vist avivat pels presumptes casos de corrupció que impliquen directament a membres de la família reial. Malgrat això, la direcció federal no ha volgut abordar aquest assumpte i ha decidit mirar cap a un altre costat. Hui ens veiem davant d’un debat que durant molts anys no hem estat capaços d’abordar. El Rei ha abdicat i el discurs oficial de la direcció del PSOE no és acord al de molta militància, és més, ni tan sols s’han preocupat durant tots aquests anys en preguntar-nos que pensem els militants de base sobre aquest assumpte que ens afecta.

Actualment, més del 60% dels ciutadans espanyols no han votat la Constitució Espanyola, així que es desconeix la seua opinió al respecte. Tal vegada, estem vivint en un model d’Estat que no és acord amb el sentiment de molts ciutadans i ciutadanes, i és ara quan tenim l’obligació com a partit d’esquerres i progressista d’estar a l’altura de les circumstàncies escoltant a la ciutadania i a la militància d’aquest partit amb 135 anys d’història.

Milers de ciutadans i ciutadanes eixiren ahir al carrer omplint places de tota Espanya i fins i tot de l’estranger, demanant un referèndum, per a sol·licitar el millor mecanisme que tenim en democràcia per a saber l’opinió de la ciutadania. La direcció federal del PSOE pareix no escoltar als ciutadans i ciutadanes. Estem cansats d’escoltar als dirigents socialistes dient que la ciutadania demana més participació, i en canvi, pareix que el nostre partit, juntament amb el Partit Popular, va a ser el qui va a negar a les espanyoles i els espanyols el seu dret a decidir amb llibertat si volen seguir amb la Monarquia o en canvi, volen una República.

No és just que les nostres pròpies companyes i companys es vegen traïcionats per la seua direcció política, que no sols pretén privar als ciutadans i ciutadanes espanyoles a decidir lliurement pel seu futur, sinó que a més s’obliden dels i les

militants socialistes que lluitaren i moriren per la República. Si realment som demòcrates no deuria preocupar-nos que les ciutadanes i ciutadans pogueren elegir lliurement el Cap d’Estat, i menys encara que pogueren participar en un referèndum per a elegir el futur que volem com a Estat.

Per tot això, davant l’Executiva Local i l’Agrupació del PSPV-PSOE de Xeraco sol·licitem a la Comissió Executiva Federal del PSOE que:

1.- Defense el dret de les ciutadanes i ciutadans a un referèndum que els permeta decidir lliurement sobre el model d’Estat que volen.

2.- Que no done suport a cap Llei Orgànica que no garantitze que els ciutadans i ciutadanes puguen elegir lliurement la seua voluntat sobre el model d’Estat.

3.- Que la Comissió Executiva Federal i el Grup Parlamentari Socialista en el Congrés dels Diputats i en el Senat no prenguen cap decisió al respecte sense haver-ho consultat amb tots i totes les militants del PSOE.

PSPV XERACO
photo

Comparteix

Icona de pantalla completa