Diari La Veu del País Valencià
Acció Cultural exigeix a l’alcalde de Gandia que no censure els artistes valencians
RedactaVeu / Gandia

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) demana, públicament, a l’alcalde de Gandia, que no continue censurant els artistes valencians i repose en el seu lloc les escultures d’Artur Heras, que ha fet retirar, i no execute l’amenaça de retirar també l’obra d’Antoni Miró que es troba a l’entrada de la ciutat.

La censura d’obres artístiques per motius polítics (obres que fa anys que són en espais públics, que dignifiquen l’espai urbà i que han esdevingut referències culturals de la ciutat, tant per als seus ciutadans com per a la seua projecció externa) “és una pràctica que no és pròpia d’estats democràtics, i que sentaria un perillós precedent, legitimant que amb cada canvi de govern municipal es pugueren produir també canvis en el patrimoni artístic d’una ciutat”, explica el col·lectiu. Contràriament, Acció Cultural entén que el patrimoni artístic hauria d’estar per sobre de batalles partidistes i decisions personals i unilaterals d’alcaldes, ja que la cultura és un valor que uneix i transcendeix els sectarismes.

Cal, a més, denunciar el fet que es prenga la decisió “sense cap mena de diàleg ni amb els artistes autors de les obres, ni amb els professionals de la cultura ni amb els representants democràticament elegits pels ciutadans com a regidors, volent imposar una decisió arbitrària, unilateral i només motivada pel desig de censura”.

En el cas particular, a més, de l’escultura d’Antoni Miró, cal tenir present que aquesta va ser un encàrrec per a la commemoració dels 300 anys de la batalla d’Almansa (per això el seu títol, ‘25 d’Abril de 1707’) i, en aquest sentit, és una obra que recupera la nostra memòria històrica i simbolitza la voluntat dels valencians per recuperar l’autogovern i la llibertat. “Un missatge de plena actualitat que potser l’alcalde de Gandia no valore, ja que sembla més preocupat per la possible vinguda dels turistes madrilenys -segons declaracions seues aparegudes en la premsa- que no de la dels valencians”.

Per tot això, Acció Cultural demana a l’alcalde que reconsidere una decisió que només pot provocar tensió i desprestigiar el seu govern i la seua persona, no només en la ciutat de Gandia, sinó en tota la comarca de la Safor i el País Valencià.

Així mateix, l’entitat demana a la consellera de Cultura del Govern valencià i al seu president, que intervinguen “per evitar un despropòsit que també els afectaria ja que són dirigents del partit en el qual milita l’alcalde de Gandia i, per tant, coresponsables del resultat final del conflicte”.

“Volem també informar que, per tal de col·laborar en la reconducció d’aquest intent de censura, Acció Cultural promourà el pronunciament dels professionals valencians de la cultura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa