Diari La Veu del País Valencià
Cal transformar el parc mòbil municipal en vehícles elèctrics
Joan Ribó, portaveu de Compromís, ha presentat una moció a la comissió d’urbanisme per tal d’afavorir un mitjà de transport respectuós amb el medi ambient i que actualment no gaudeix de cap protagonisme a la ciutat de València, el vehicle 100% elèctric i l’híbrid elèctric.
Des de Compromís s’ha recordat que València compta amb un parc mòbil nombrós i envellit -vora el 60% de turismes tenen més de 10 anys- la qual cosa redunda en una major contaminació de l’aire degut a l’evolució tècnica en emissions dels vehicles més moderns. En paraules de Ribó: “La contaminació de l’aire és, segon l’OMS, un problema d’extrema gravetat en totes les ciutats, inclosa la de València, tot i que l’equip de govern del PP intente dissimular-ho”.

Des de Compromís es considera que la bonificació ofertada per l’Estat en la compra d’un vehicle elèctric no és suficient per a incentivar la substitució de cara a l’usuari final. València necessita ser una ciutat atractiva per al conductor conscienciat amb el medi ambient i, actualment, l’única cosa que s’ha fet al respecte és la col·locació d’un únic endoll (per a tota la ciutat) de recàrrega a la plaça de l’ajuntament i que la majoria de vegades no es troba operatiu.

Amb esta actitud de l’equip de govern, no és fa viable ni raonable la compra d’un turisme elèctric ja que la ciutat no ofereix cap incentiu ni facilitat d’ús i, al remat, qui ho paga és el medi ambient, la sonoritat, l’aire i, en definitiva, la qualitat de vida dels i les ciutadanes valencianes.

Així mateix, tot i que estes mesures són un primer pas per a fer una València més habitable i sostenible pel que fa a circulació urbana, des de Compromís s’ha manifestat la seua intenció de seguir avançant amb la millora de la sostenibilitat del trànsit rodat a la Ciutat, proposant per al futur la total adequació de la flota automobilística municipal -transport públic, policia i resta de serveis-, així com proposar en les Corts Valencianes la creació d’un Programa d’Impuls al Vehicle Elèctric, que tracte la problemàtica i les solucions descrites amb una òptica global de territori com ja ocorre a altres comunitats autònomes de l’estat.

Altres propostes que Compromís ha realitzat en la línia de fomentar l’ús del vehícle elèctric han sigut, la gratuïtat de l’aparcament en les zones d’estacionament regulat (blava, taronja i ORA), la bonificació del 75% sobre l’impost de circulació, la col·locació de més punts de recàrrega ràpida a zones estratègiques de la ciutat i, finalment, la promoció i publicitat actives per part de l’Ajuntament encaminades a incentivar al ciutadà valencià a l’adquisició d’un vehicle elèctric, mostrant de forma clara els beneficis conjunts de fer-ho: bonificacions municipals i estatals, a més, per suposat dels mediambientals.

Compromís per València

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa