Diari La Veu del País Valencià
Intel·lectuals es mobilitzen perquè l’alcalde de Gandia no retire l’estàtua de la batalla d’Almansa
ACN / Gandia

L’alcalde popular va anunciar la passada setmana la seua intenció de canviar d’ubicació l’estàtua, que commemora la pèrdua de l’autogovern valencià. En la seua opinió, no identifica la ciutat i bloca la vista quan s’entra a Gandia. Torró ha anunciat que encarregarà una nova estàtua. Intel·lectuals de la ciutat han demanat al Consell Valencià de Cultura que paralitze el trasllat.

A través d’una carta, signada entre altres pel poeta i escriptor Josep Piera, el dramaturg Ignasi Moreno, l’escultor Joan Barrantes o l’economista Nèstor Novell, els intel·lectuals de la ciutat lamenten que la decisió està “mancada de qualsevol motivació amb una mínima dosi d’elemental racionalitat” i que “no és un fet aïllat”.

El text recorda que la Llei 4/1998 de Patrimoni cultural del Govern valencià exigeix “respecte” més enllà de les ideologies politiques. La carta denuncia com en els darrers anys s’han anat tancant espais i símbols culturals de la ciutat “amb la pretesa justificació de la crisi econòmica”.

Els signants manifesten que l’estàtua va ser concebuda per a la rotonda amb un frontal de 25 metres, “perfectament ajustat al diàmetre de la rotonda i amb una alçada especialment estudiada i calculada per l’autor perquè no impedira en cap cas la visibilitat del campanar de la Seu”.

Els partits de l’oposició també han reaccionat a la decisió reclamant que no es canvie d’ubicació aquesta obra, encarregada l’any 2007 per l’equip de govern municipal del PSPV-PSOE. Els grups municipals a l’oposició a l’actual alcalde del PP, socialistes i Compromís, també reclamen el dictamen del Consell Valencià de Cultura, de la conselleria de Cultura i del Centre d’Estudis Alfons el Vell.

L’oposició considera que l’estàtua està protegida per la Llei del Patrimoni i reclama a l’Ajuntament que espere a conéixer els dictàmens sol·licitats. 



’25 d’abril de 1707′ és obra d’Antoni Miró i recorda el 300 aniversari de la derrota a Almansa de les tropes de l’arxiduc Carles d’Àustria i la posterior entrada al territori valencià de Felip V amb l’abolició dels furs i la pèrdua de l’autogovern dels valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa