Diari La Veu del País Valencià
La desaparició de FUNDAR deixa sense suport quasi 2.000 ONG radicades al País Valencià
RedactaVeu / País Valencià

La Conselleria de Benestar Social va extingir la Fundació de la Solidaritat i el Voluntariat del País Valencià (FUNDAR) el passat 29 de maig i els seus treballadors van ser acomiadats el 10 de juliol

L’acomiadament col·lectiu afecta la totalitat de la plantilla, 19 persones, després de l’acomiadament d’altres 22, a conseqüència d’un altre ERO executat el 2012 i a més, suposa que la desaparició de l’entitat deixa sense suport a les quasi 2.000 ONG radicades al País Valencià.

La representació legal de la plantilla, a través dels sindicats CCOO i USO, han presentat sengles demandes d’acomiadament col·lectiu no ajustat a dret, després del tancament “sense acord” del període de consultes preceptiu.

En aquest període negociador, la Conselleria de Benestar Social, únic patró de l’entitat després de la desaparició de Bancaixa, va al·legar la impossibilitat de realitzar les seues finalitats fundacionals per a justificar el tancament de l’entitat.

Benestar Social justifica la decisió basant-se en les seues circumstàncies econòmiques actuals, una raó discutida pels treballadors, qui recorden que FUNDAR, fins i tot quan s’han produït retards en les nòmines, mai s’ha endeutat. “Independentment del pressupost assignat cada any, la fundació ha vingut adequant la seua activitat als recursos disponibles a cada moment” expliquen.

El tancament de l’entitat deixaria sense serveis bàsics les entitats de voluntariat en un moment en el qual necessiten més que mai els recursos gratuïts oferits per FUNDAR. La fundació ve gestionant la cessió gratuïta d’espais per a la realització d’activitats, un Pla de Formació del Voluntariat, assessorament professional en diversos camps i un Hotel d’Associacions.

Altres programes de FUNDAR, com el de Voluntariat Corporatiu ENGAGE, premiat en l’àmbit europeu el 2011, s’autofinançava amb les aportacions de les més de 30 empreses participants. Els treballadors implicats en aquesta iniciativa de FUNDAR, han desenvolupat centenars d’hores de voluntariat, que han repercutit en estudiants d’ESO, reclusos, dones víctimes de violència de gènere, emprenedors universitaris i cura del medi ambient.

La desaparició de FUNDAR també obligaria a abandonar el Projecte Europeu CVE, ‘El Voluntariat Corporatiu com a pont entre el món educatiu i el laboral’, en el marc del Programa COMENIUS, en el qual FUNDAR ha treballat els dos últims anys juntament amb sis socis de Portugal, Regne Unit, Polònia, Romania, Turquia i Itàlia. Així mateix, tanca la porta a l’obtenció del finançament que s’havia sol·licitat a Europa per a l’ampliació del projecte durant tres anys més.

Comparteix

Icona de pantalla completa