Diari La Veu del País Valencià
Un nou campus vol difondre el patrimoni de les Terres de l’Ebre ‘superant tòpics’
ACN / Tortosa

A partir de l’impuls al projecte “Espai de So”, com a plataforma per reivindicar i difondre el patrimoni etnomusical de les Terres de l’Ebre però també del Matarranya, el Baix Maestrat i els Ports amb la convocatòria de diversos cursos formatius arreu del territori, el campus vol esdevenir un pas més enllà, vinculant aquestes experiències a un campus de formació estiuenc reconegut pel Departament de Cultura i amb la participació, entre d’altres, de la URV.

“Cal interpretar el que s’ha fet a les Terres de l’Ebre i superar tics i tòpics de la jota. Tot i que continua identificant les Terres de l’Ebre, el patrimoni cultural és més ampli: no només el ball, sinó també el cant i l’aspecte organològic o musical”, ha explicat un dels professors i responsables del campus, Lluís Xavier Flores.

El programa del campus es basa en un projecte formatiu estructurat essencialment sobre els tres blocs del cant versat, el ball i la dansa tradicional així com els instruments i les formacions musicals populars.

Els matins es destinaran als cursos monogràfics sobre aquestes tres matèries. Les vesprades seran ocupades pels tallers de jota ‘versada’, dansa i rituals a l’Ebre com ‘Ball de coques’ i ‘jotes de plaça’, el violí tradicional, la bandúrria i llaguts tradicionals o percussions. 



Paral·lelament, el campus oferirà un programa de conferències i activitats formatives, així com diverses activitats lúdiques, algunes obertes al públic en general en diferents espais de Móra de l’Ebre.

Els organitzadors han fixat un límit màxim de 60 inscrits, que hauran d’abonar una quota d’inscripció de 120 euros per participar en els cursos, tallers i altres activitats. Des de l’àmbit universitari, la professora d’Etnopoètica de la URV, Mònica Sales, ha recordat que tot i que les jotes s’ha convertit en un tema fort conegut per al públic en general, és també susceptible d’estudi científic per aprofundir en el seu coneixement.

Barreres i recels



Precisament, una de les idees fortes del campus, on participaran experts del País Valencià, de Múrcia i de les Terres de l’Ebre és, precisament, el reconeixement a les arrels comunes d’aquesta herència etnogràfica i cultural, amb uns costums compartits especialment en el marc del territori de la diòcesi de Tortosa.

“Trenca barreres i demostra que tots tenim la mateixa cultura”, ha subratllat Flores, que d’altra banda ha lamentat que l’arribada d’especialistes d’altres indrets haja pogut generar ‘recels’ davant el projecte.



En aquest sentit, l’alcalde de Móra de l’Ebre, Joan Pinyol, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la ciutat pugua acollir un projecte que reivindica la identitat ebrenca del municipi i la cultura del territori en general ‘com activitat necessària per al país’.

Pinyol ha tret importància que aquesta primera edició del campus coincideix amb dos iniciatives similars a les Terres de l’Ebre aquest mateix estiu i ha recordat que, en aquest cas, el projecte no està especialitzat en una única disciplina sinó que n’aborda de múltiples des del punt de vista etnològic.

Comparteix

Icona de pantalla completa