Diari La Veu del País Valencià
La música tindrà el mateix pes específic que les assignatures troncals al País Valencià
RedactaVeu /Madrid

José Ignacio Wert i María José Catalá, ministre i consellera d’Educació, Cultura i Esport, han assegurat a la Federació de Societats Musicals del País Valencià (FSMCV) que advoquen per la “troncalitat autonòmica” de la música al País Valencià. Açò suposa, en la pràctica, que la música tindrà el mateix pes específic que les assignatures troncals segons Català.

Els titulars d’Educació del Govern i el País Valencià han admés la contundència dels estudis que ha exposat la FSMCV. La consellera considera que “la música és una eina fonamental per a combatre el fracàs escolar i potenciar el rendiment educatiu”. Wert ha manifestat que no era necessari convéncer-lo sobre la incidència formativa de la música.

Català ha pres la iniciativa anunciant “un projecte d’innovació pedagògica amb la FSMCV per a lluitar contra el fracàs escolar” que comptarà amb el finançament del Ministeri a càrrec del fons de cooperació territorial. L’objectiu és que aquesta iniciativa pilot siga un referent que supose un “salt de qualitat” educatiu.

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, agraeix el compromís de la consellera en aquest assumpte i creu que “el projecte que ha anunciat Català entronca amb les reivindicacions inicials i suposa una gran oportunitat per a la xarxa d’escoles de música en ser la via que obri la col·laboració amb els centres educatius d’ensenyament general”.

La FSMCV i la Confederació d’Associacions d’Educació Musical (COAEM) han recaptat amb les seues esmenes a la LOMQE, fins al moment, el suport del PSOE-PSPV, IU-EUPV, Esquerra Plural, ERC, UPyD i Compromís i “esperen aconseguir un ampli consens entorn d’aquestes propostes”. A més, un manifest de COAEM, que subscriu la Federació, ha tingut el suport de 60.000 signatures i més de 1.400 entitats, sindicats, universitats, i associacions, en representació de desenes de milers de persones.

La Federació va proposar recentment incloure l’educació musical i els ensenyaments artístics en la Constitució espanyola tenint com a referent l’experiència a Suïssa, que la va incloure el 2012, i els ha demanat que avaluen la iniciativa. L’objectiu persegueix que la Carta Magna garantisca una educació musical de qualitat en el sistema educatiu per a no estar sotmesa a vaivens legislatius i, així, el Govern i les comunitats autònomes, dins de les seues respectives competències, vetlarien per promoure en l’escola la formació musical.

Internacionalització, IVA cultural, mecenatge

La Federació ha aprofitat la reunió per a recaptar el suport de Wert en el treball d’internacionalització que impulsa en diferents congressos, conferències i seminaris en diversos països del món i en la gestió dels drets de propietat intel·lectual de les societats musicals. D’aquesta manera, la FSMCV vetlarà pels interessos dels intèrprets (directors, músics, solistes) per a propiciar el desenvolupament cultural de la música i la captació d’uns recursos que ningú gestiona fins ara.

Així mateix, el president de la FSMCV ha instat el ministre a rebaixar l’IVA cultural per a impulsar una indústria que s’ha ressentit greument i al fet que s’impulse una llei de mecenatge que ajude a la sostenibilitat del sector.

Comparteix

Icona de pantalla completa