Diari La Veu del País Valencià
Les cooperatives d’energia verda es rebel·len contra ‘l’atracament de les elèctriques i el Govern’
La Marea / Berta del Riu / Madrid

A la reforma energètica aprovada en Consell de Ministres el 12 de juliol per la qual se suprimien les primes a les renovables per a substituir-les per un mecanisme que “garanteix una rendibilitat ‘raonable’, entre altres mesures, s’ha sumat que dijous passat, l’Executiu va remetre a la Comissió Nacional d’Energia (CNE) l’esperat esborrany de autoconsum. Un text que, segons ha explicat Cote Romero, directora de l’empresa social Ecooo i coordinadora de la Plataforma per un Nou Model Energètic, “ignora la realitat del canvi climàtic i l’escassetat de recursos fòssils”.

Amb 16 mesos de retard, l’esborrany ha arribat sense incloure en cap moment les paraules ‘balanç net’, ha denunciat Romero, que és el procediment pel qual un ciutadà pot produir en la seua llar l’energia que necessita i utilitzar la xarxa com a bateria per a abocar la sobrant.

Per a la directora de Ecooo, aquest esborrany “respon a les exigències de UNESA (Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica), tancant la porta al futur de les renovables i el autoconsum energètic. La CNE té 15 dies per a valorar l’informe, encara que la resolució és simplement informativa, no vinculant.

Davant allò que defineixen com a envits del Govern de Mariano Rajoy al sector de les energies verdes, aquestes cooperatives d’energia verda i organitzacions ciutadanes han decidit crear un front comú, que han fet públic durant la roda de premsa.

A la pregunta de si els petits productors van a deixar de generar i comercialitzar energia al marge de la patronal elèctrica, Marque, la representant de Som Energia, ha negat enèrgicament amb el cap. I aqueixa és la imatge que han volgut transmetre les organitzacions convocants. L’objectiu era enviar un missatge conjunt: “els ciutadans tenim el poder del consum, o del no consum. No ens rendirem”.

Les cooperatives d’energia verda Som Energia, Zencer, Goiener i Enerplus han sumat forces amb les organitzacions que fomenten les inversions netes entre la ciutadania, com Viure de l’aire i Ecooo, i Fundació Terra, una organització degana en defensa d’un model energètic net i democràtic. I és que, com ells mateixos han confessat, el difícil moment pel qual passa el sector requereix la unió de la ciutadania.

“Sabíem que el Govern estava preparant la reforma energètica i que no anava a ser favorable per a les renovables, però és molt pitjor del que esperàvem”, ha deplorat Cote Romero.

La promesa reforma energètica “apunta directament els ciutadans”, segons les cooperatives. I per açò aquestes organitzacions pretenen treballar en xarxa per a defensar el dret a una energia neta, eficient i respectuosa basada en l’interès general.

Cooperatives energètiques productores i comercialitzadores d’energies s’estan fent un buit al llarg de la geografia espanyola. Prova d’açò són la basca Goiener, la càntabra Enerplus, Zencer que opera a Andalusia, Ens Energia des de Galícia o la valenciana Nercoop.

“Totes aquestes cooperatives haurien d’estar competint seguint la lògica del sistema, però ací estan compartint projectes per l’interès comú. El que el Govern busca és expulsar a la competència del mercat”, ha asseverat Romero. Les 4.000 cooperatives comercialitzadores d’energia neta alemanyes queden encara lluny. Jorge Caleya, de Enerplus, ha criticat “l’absurd és que Alemanya siga un exemple en matèria econòmica però no en matèria energètica”.

“Mereix la pena que seguim privatitzant beneficis i socialitzant pèrdues també en matèria energètica? Segueix sent hipotecar el futur i nosaltres volem una nova cultura energètica”, ha explicat Ángela Iglesias, de cooperativa basca Goiener.

Aquestes organitzacions, que es defineixen com “l’avantguarda de fer camí cap a un nou model energètic”, preparen recursos al paquet legal de la reforma energètica. Per exemple, la Plataforma per un Nou Model Energètic es va reunir la setmana passada amb representants de quatre direccions generals de la Comissió Europea a instàncies del comissari europeu de Energia Günther Oettinger, qui, segons la Plataforma, va mostrar ‘especial preocupació pel model retributiu”’proposat pel Govern.

Pagar per la teua pròpia energia

“Imaginem que tens un hort amb tomaques. El que pretén el Govern és que en compte de portar-te la teua tomaca a la boca, la portes a la tenda, pagues per ella i tornes a la teua casa. Açò és el ‘peatge de respatller’”, ha explicat Pep Puig, representant de Viure de l’aire. Aquesta taxa és una de les novetats que arreplega l’esborrany presentat a la CNE.

Aquest ‘peatge de respatller’ podria suposar en la pràctica que el petit productor d’energia que té una placa fotovoltaica instal·lada en la seua casa haja de pagar uns costos fixos alts independentment de l’energia que consuma i/o produïsca. Caleya ha assegurat que l’increment que el petit productor haurà de pagar per consumir la seua pròpia energia pot suposar fins i tot “un 50% més que si consumira energia convencional”.

“L’autoconsum suposa que el sistema elèctric s’estalvia els costos de transport de l’energia, els de pèrdua en aqueix trasllat, els de comercialització… Si aquest fora un país civilitzat, no és que el Govern ens hauria d’ajudar econòmicament en la producció energètica, sinó que l’empresa elèctrica ens hauria de pagar per tots els costos que estalviem al sistema”, ha explicat Puig. A més, ha afegit que el balanç net, que és encara molt desconegut a Espanya, està reeixidament implantat a països com EUA, Holanda o Alemanya. “És cap on apunten la majoria de polítiques energètiques europees”, ha assegurat.

Però els productors d’energia neta no sabran abans d’octubre en quines aigües naveguen. “Creiem que fins a octubre com a mínim el Secretari d’Estat d’Energia, Alberto Nadal, no dirà com es faran els càlculs per a donar aqueixa taxa”, ha explicat Romero.

Segons Puig, “estem assistint a un atracament de les empreses elèctriques i el Govern, propi de les màfies. Estan instaurant un ‘electro santa Inquisició’. Al Govern no se li demana que subvencione l’autoconsum, ni que pose diners. Aniquilar l’autoconsum no té cap justificació relacionada amb arguments econòmics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa