Diari La Veu del País Valencià
Cal explicar com queden els serveis sanitaris aquest estiu en la Ribera
Compromís demana que el Comissionat explique com queden els serveis sanitaris aquest estiu en la Ribera i, si continuen els retalls, demanarà responsabilitats al Conseller.

També ha presentat una pregunta per a que el Conseller de Sanitat informe sobre el protocol de rebutjos que s’aplica al Departament de La Ribera

L’empresa que gestiona el departament de la Ribera porta anys aplicant experiments de gestió que afecten als serveis sanitaris que reben els ciutadans i ciutadanes de la nostra comarca amb l’excusa de què ho fan per a optimitzar recursos. En realitat no te altra finalitat que millorar els resultats econòmics de l’empresa per als seus accionistes. En cap moment aquesta optimització de recursos ha suposat una baixada del per càpita que els paga Conselleria, al contrari, aquest ha anat pujant tots els anys.

Els experiments de gestió eren en realitat un retall de serveis que en la majoria dels casos sols es feia en aquest departament i no en els de gestió directa. Ja fa anys que la Ribera va tindre el dubtós privilegi de ser pionera a tancar a les vesprades els centres de salut els tres mesos d’estiu. Després, van llevar metges i infermeres dels serveis d’urgència dels CSI i alguns centres de salut de manera que no s’assegurava ja la presència permanent d’un facultatiu i infermer en el centre en cas d’emergència. El sindicat CCOO, en repetides ocasions, s’ha queixat del baix percentatge de substitucions a l’estiu tot i ser una comarca que augmenta de població durant aquestos mesos. L’última mesura per a aquest estiu és tancar el consultori de l’Oasis a Cullera per la vesprada.

El darrer “experiment per a optimitzar recursos” el va denunciar CCOO en una nota de premsa i és que des de fa mesos els metges de família no poden enviar directament a un malalt a un especialista segons el seu criteri i ha de fer segons un protocol de rebutjos. Aquest protocol busca, entre altres coses, disfressar les llistes d’espera segons denunciava el mateix sindicat i, a més, moltes vegades acaba amb la negació de la cita a l’especialista malgrat el criteri del metge de família al enviar-lo (açò ha estat confirmat pel director mèdic de l’Hospital en declaracions a la premsa).

Des de Compromís hem presentat una pregunta parlamentària al conseller i anem a demanar la compareixença urgent del mateix, ja que no tenim constància que aquest protocol de rebutjos s’estiga aplicant d’igual manera en altres departaments de gestió directa.

Així mateix presentarem mocions en tots els ajuntaments de la Ribera perquè es convoque el Consell de Salut del Departament i que el Comissionat informe sobre aquesta i altres qüestions com són la situació de l’assistència als malalts crònics en el nostre departament, recursos de la unitat d’atenció d’hospitalització domiciliaria, si aquest estiu el servei sanitari tant en l’Hospital com en els centre d’atenció primària va a patir ningun retall per no substituir al 100% als treballadors i si van a tancar o reduir algun servei, com s’ha denunciat.

Des de Compromís tenim clar que si els han augmentat el per capità que paga Conselleria pels ciutadans i ciutadanes de la Ribera, ara en estiu el servei deuria ser el mateix que en hivern, i reforçat en l’Hospital i en els centres de salut i consultoris del pobles amb major afluència d’estiuejants (més quan cobren a part per l’atenció als desplaçats). Per això, exigim que es convoque el Consell de Salut del Departament i que el Comissionat informe sobre aquestes qüestions, i estarem vigilants i en cas de que continuen els retalls este estiu a conseqüència de la falta de substitucions demanarem la compareixença del Conseller en les Corts per a demanar-li les responsabilitats que calga per deixar de fer la seua funció de controlar a una empresa privada que gestiona la sanitat publica d’aquest departament.

Sectorial de Sanitat
Compromís Ribera del Xúquer

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa