Diari La Veu del País Valencià
Xàbia calfa motors per al festival de jazz
RedactaVeu / Xàbia

A partir de la setmana vinent, Xàbia es mou a ritme de jazz. El mateix dilluns s’engeguen les activitats paral·leles al festival internacional Xàbia jazz, que pretenen crear un ambient especial per a tots els aficionats. Des del dilluns, diversos restaurants i bars del municipi inauguren el seu ‘Jazz al plat’, un conjunt de menús de degustació que inclouen entrada per a algun dels concerts.

En el cas dels restaurants, el menú més entrada té un cost de 35 euros i participen Bistró Casa Grau, Castelló, Embruix, Mezquida, La Musa, Parador de Xàbia, La Renda, El Rodat, Sud, La Rebotiga, Trencall i el Trinquet. Pel que fa a les tapes (menú més entrada per 25 euros) es pot gaudir d’aquesta oferta en Aperitius El Rebost, Boca Boca, Casa Meua, Embruix, Bar Montgó, Bar José, Taverna Mediterrània, La Yesca.

I el dimarts 30 comença el cicle ‘Cinema jazz’, quatre vetlades en el riu rau d’Arnauda (construcció agrícola tradicional situada en la pineda al costat del recinte de concerts de la plaça Constitució) en les quals s’abordarà des de diferents perspectives la relació d’aquest gènere musical amb el setè art.

La primera activitat, el dimarts 30 a les 21 hores, és la taula redona ‘L’experimentació sonora en el jazz i la seua influència en la pràctica artística multidisciplinària’. El grup de debat estarà moderat per Juan Bernardo Pineda (de la Universitat de Saragossa) i tindrà com a ponents a José Romero (Politècnica de València), Francisco Cerdà Bañón (Centre d’Estudis Ciutat de la Llum), Jorge Fornieles Álvarez (Escola de Teatre Riurau de Xabia) i Mikail Karaali (Devlet Konservatuvari Sakarya Universitesi de Turquia) .

El cicle continua el dimecres 31 amb una projecció de curts que plasmen la relació entre cinema, dansa i música, mentre que el dijous 1 d’agost es projectarà el llargmetratge El cantor de jazz, la primera pel·lícula sonora del cinema. L’última de les activitats és la vespra del festival i consistirà en un concert de guitarra a càrrec de Joan Soler, que amb caràcter didàctic, abordarà la presència de la música jazz en les bandes sonores de cinema. El mateix dia en què s’inaugura el Xàbia jazz amb el concert del pianista cubà Omar Insulsa, obri també l’exposició The jazz problema, que estarà fins a final de mes en cactus Club Shop. La mostra conté els collages de José Lledó (Mardi), basats en les imatges d’artistes Dome: Flora, Alex Stenweiss, Wiliam Claxton, H. Leonard o Reid Milers.

Concert de guitarra a càrrec de Joan Soler

D’altra banda, l’organització del Festival i l’associació d’empresaris Xàbia Històrica han engegat un sorteig a través de les xarxes socials amb intenció de reforçar la promoció del Xàbia Jazz.

Programa del Festival

El Xàbia Jazz La Nit encén el seu escenari la nit del dissabte 3 d’agost amb el compositor i pianista cubà Omar Insulsa, qui al costat d’Ernesto Simpson (bateria) i Childo Tomas (baix elèctric) oferirà un repertori que fusiona els seus sons afrocubans amb un ampli espectre de músiques del món i elements d’electrònica. El segon concert, el 4 d’agost, el protagonitzarà el saxofonista Kiko Berenguer, que presenta el seu últim disc Aire, amb clars tocs flamencs, acompanyat de Juan de Pilar (guitarra flamenca), Rogerio Campas (baix), Igor Tavan (percussió), Juan C. i Joni Amador (veu i palmells) i Joao Frade (acordió). Per a completar l’escena comptaran amb el peculiar ballador Tomasito, qui ha recorregut tot el món amb la companyia de Paco Peña.

L’última de les propostes del Xàbia Jazz, el dilluns 5 d’agost, la protagonitza la parella Carmen Cuesta i Chuck Loeb, un dels guitarristes més aclamats de l’escena internacional i qui ha tocat amb Stan Getz. La fusió amb la cantant madrilenya, qui destaca per la seua fina interpretació de la ‘bossa nova’, els converteix en un dels plats forts del Xàbia Jazz.

Tots els concerts seran a les 22’30 hores a la plaça de la Constitució i les entrades, a la venda anticipada en les oficines de turisme i en la web de instantticket, tindran un preu de 15 euros i 40 l’abonament (12 i 30 per a jubilats).

Comparteix

Icona de pantalla completa