Proposen en el Congrés regular la protecció dels aqüífers enfront del ‘fracking’

Joan Baldoví (Compromís) registra una proposició per a evitar els perills del 'fracking' en subsòls com el del Maestrat
26 juliol 2013 01:00h
RedactaVeu / Madrid

Compromís està decidit a aconseguir una regulació que protegisca els aqüífers dels perills del ‘fracking’. Per aquest motiu, després de l'informe dels tècnics de la comissió del ‘fracking’ de la Diputació de Castelló, que recomana no autoritzar les prospeccions en aquesta zona pel “risc d'afecció en l'aqüífer juràssic del Maestrat”, Compromís ha formalitzat en el Congrés, una Proposició No de Llei perquè es protegisquen aquestos actius hídrics subterranis, no sols els del Maestrat, sinó els de tot l'Estat.

En aquest sentit, el portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, recalca que els propis experts de la taula del ‘fracking’ adverteixen en les seues conclusions del perill que suposa la “absència de regulació específica” en matèria del ‘fracking’. Per això, a través del diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, s'ha enviat a Madrid una proposició que pretén garantir una protecció rigorosa de les aigües subterrànies.

De fet, pel que fa a la importància de l'aqüífer del Maestrat, l'informe dels tècnics de la Diputació de Castelló indica que “aquest aqüífer regional càrstic té una importància estratègica i gran rellevància ecològica i paisatgística”. A més, en les conclusions, el document subratlla que “donades les característiques hidrogeològiques del territori –El Maestrat-, hi ha risc d'afecció en l'aqüífer juràssic”.

En aquest sentit, el portaveu de Compromís en la Diputació diu que “es necessita una regulació ambiental rigorosa, per a evitar que puguen prosperar o tramitar-se projectes com els presentats a Castelló, que “revelen no sols absència de rigor científic en els aspectes geològics i hidrogeològics”, segons els mateixos tècnics.

Davant els riscos que suposa el projecte del ‘fracking’ i davant la importància de les conclusions dels tècnics de la taula, Nomdedéu lamenta que “des del principi, el PSPV haja rebutjat aportar cap proposta de tècnics per a la seua constitució”. Nomdedéu, també censura que “el PP haja rebutjat que altres tècnics de prestigi nacional i internacional participaren en la taula per a donar major força a una proposta de regulació per a protegir l'aqüífer del Maestrat”. Per això, ha volgut reconéixer “la labor, la independència i el treball silenciós i seriós que han desenvolupat els tècnics que han compost la taula, a pesar de les possibles pressions polítiques o de l'opinió pública que hagen rebut”.

Descargas

next