Diari La Veu del País Valencià
Obrir en diumenge només és rendible per a un de cada deu comerços
Europa Press / València

Aquest informe, que pren les dades de les ciutats de València i Alacant, assenyala també que el 85 per cent dels consumidors diu no haver incrementat les seues compres des de la liberalització d’horaris comercials en les zones de gran afluència turística i un 83 per cent assegura que no ha modificat els seus hàbits de consum.

Per la seua banda, la majoria dels comerciants afirmen que els seus clients mantenen el mateix comportament de compra. En el cas dels comerços situats a les ciutats de València i Alacant, el 87,5 per cent dels consultats (el 83,3% a València i el 88,9% a Alacant) no ha notat canvis en les pautes de consum.

Així, només per al 10 per cent dels comerciants consultats és rendible obrir diumenges o festius, i d’aquests, només el 29 per cent els obri. Aquest petit percentatge, que amb prou faenes representa el 3 per cent de la mostra, pertany pràcticament tot al sector de l’alimentació.

La resta dels que obtenen benefici quan obrin en dies festius ho fan ocasionalment, i la majoria coincideix amb períodes comercialment interessants, com la campanya de Nadal, han informat les associacions en un comunicat. Per al 78 per cent dels enquestats, els costos d’obertura un diumenge o un festiu superen els ingressos o amb prou faenes compensen les despeses, mentre que la resta no sap o no contesta.

En les localitats turístiques, el 70 per cent dels comerciants diu que obrir en festiu genera pèrdues, per a l’11 per cent no hi ha benefici i només resulta rendible per al 13 per cent. La resta no sap o no contesta.

També s’ha consultat als ciutadans la seua opinió sobre la liberalització d’horaris, i un 41 per cent considera que aquesta mesura només incita al consum, enfront del 23 per cent que creu que beneficia el consumidor. El 76 per cent dels consumidors que habitualment compra en festius deixaria de fer-ho si no es creen nous llocs de treball i es dificulta la conciliació de la vida personal i laboral dels treballadors de comerç.

Motiu de la compra

La compra d’última hora o per necessitat és, per a un 54 per cent dels consumidors enquestats, el principal motiu per a comprar en festius o diumenges, mentre que el 16 per cent ho fa per una combinació d’oci més compra i el 17 per cent diu que és perquè no té temps per a comprar en dies laborables.

Per a la presidenta de Covaco, Encarna Sanchis, açò demostra que els consumidors “no demandaven més horaris d’obertura, com es va argumentar des del Govern central per a imposar-nos aquesta mesura, ni que obrir durant més dies contribuïsca a reactivar el consum”.

Comparteix

Icona de pantalla completa