Diari La Veu del País Valencià
Es rebutja la proposta del PSPV d’Ondara de recolzament al comerç local
Ximo Ferrando rebutja la proposta dels Socialistes d’Ondara de recolzament al comerç local i als treballadors del centre comercial

José Ramiro: “Lamentem que Ximo Ferrando no done un pas endavant en la protecció del comerç local i al recolzament d’empreses i treballadors contraris a l’abús en els horaris del Portal de la Marina”

Els Socialistes d’Ondara han presentat en el ple municipal celebrat el 25 de juny una moció per la qual demanava a l’Ajuntament modificar les delimitacions de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) d’Ondara, les quals permeten a tots els comerços que estan dins la demarcació a tindre total llibertat horària d’obertura, diumenges i festius de pasqua i estiu inclosos, la qual cosa afavoreix les grans superfícies ubicades al centre comercial, en detriment dels drets dels seus treballadors i del conjunt del comerç local.

En un primer moment, els socialistes volien renunciar a la denominació de ZGAT, però al final han proposat una modificació que permetia continuar optant a les subvencions destinades a les ZGAT, a més de mostrar el seu clar recolzament al comerç local ubicat en el casc urbà. Dita modificació constava de reduir la delimitació de ZGAT de tot el terme municipal a només el casc urbà.

Així doncs, el regidor socialista José Ramiro ha argumentat que “no es pot permetre que els nostres comerços -la majoria familiars i de pocs treballadors- estiguen en inferioritat de condicions davant de grans superfícies pel simple fet de no tindre capacitat per a obrir diumenges o festius i de tindre horaris de més de 12 hores diàries”. A més a més, Ramiro ha remarcat que “la liberalització d’horaris pot i hauria d’aplicar-se només a la zona urbana; de fet, així es referma i potencia la discriminació positiva que el nostre comerç necessita i mereix”.

Cal dir que davant la proposta formulada, l’alcalde Ximo Ferrando ha menyspreat el treball del regidor en comprovar que la moció estava fonamentada amb arguments de pes i dades. En eixe sentit, el regidor socialista ha presentat en el ple un estudi de la Confederació Espanyola de Comerç on es deixa clar que la liberalització d’horaris no afavoreix la baixada de l’atur, ni una major venda comercial, en contra de l’únic argument que ha donat l’alcalde: el de la creació de llocs de treball. Davant de les dades aclaridores, l’alcalde només ha dit que “és simplement l’opinió d’una catedràtica”, tot i menyspreant també l’estudi i prestigi intel·lectual de la Universitat de Madrid.

D’altra banda, el regidor socialista ha lamentat la postura unilateral dels populars pel que fa a la preocupació per la creació de llocs de treball sense tindre en compte tota la destrucció i dificultats que hi ha hagut en el comerç local. Segons Ramiro, “els socialistes lamentem no haver presentat esta proposta fa 6 anys i no ara, ja que per a molts comerços arribem tard; també ens crida l’atenció que l’alcalde no s’haja posat del costat del comerç local coneixent el perjuí que provoca la Zona de Gran Afluència Turística als comerços locals”.

Pel que fa a la conciliació de vida laboral i familiar, Ramiro ha manifestat que “encara que podem quantificar econòmicament els llocs de treball o vendes, no ho podem fer en el cost social que suposa que molts treballadors del centre comercial no puguen dedicar els diumenges de l’estiu a passar el dia amb la seua família”.

En resum, una llàstima per als comerços locals i els treballadors i petits comerços del centre comercial perquè continuaran enfrontant-se en inferioritat comercial davant de grans superfícies i no podran conciliar la seua vida laboral i familiar en benefici de la societat. Uns valors de benestar que els Socialistes d’Ondara han volgut reivindicar tenint en compte el clar menyspreu amb què el govern popular ha ajornat els reptes i necessitats del comerç local, sobretot pel que fa als aspectes socials que el conformen i que s’han deteriorat alarmantment en els vora quinze anys de govern de Ximo Ferrando.

PSPV Ondara

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa