Diari La Veu del País Valencià
Vila-real edita una guia per fomentar la integració lingüística dels romanesos

EFE / Castelló

El regidor de Solidaritat, Cooperació i Integració, Alejandro Moreno, va presentar al costat de representants de la Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana i l’Institut d’Estudis Catalans, la guia Buna al valencià, editada per la Plataforma, amb el suport de l’Ajuntament.

L’objectiu, segons han informat fonts del consistori en un comunicat és “fomentar la integració lingüística del col·lectiu romanés en la societat valenciana”. “Es tracta d’una guia que valora la relació entre les dues llengües i la proximitat d’ambdues identitats, la romanesa i la valenciana, per afavorir la integració del col·lectiu romanés a la ciutat a través de l’ús social del valencià”, ha dit Moreno.

El regidor ha recordat que el seu departament ha desenvolupat diversos programes d’integració com els tallers de castellà i valencià per a nouvinguts, l’Escola d’Acollida o les campanyes de sensibilització en els centres docents de la ciutat. El representant de la Plataforma per la Llengua, Manel Carceller, així com la responsable de la traducció de la guia i membre d’Escola Valenciana, Dariana Groza, i el delegat a Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans, Vicent Pitarch, han destacat la importància de la guia per “fer visible el valencià a la gent que ve de fora”.

Carceller ha dit que a més, és una iniciativa de “solidaritat en el sentit d’implicar al col·lectiu romanés en la reconstrucció del nostre país”. La guia, que es distribuirà entre l’alumnat d’origen romanés amb un tiratge inicial de 5.000 exemplars. Presenta el valencià com una llengua d’oportunitats i ʹvitalʹ, que facilita la integració, incrementa les possibilitats de treball i millora les relacions socials i amb l’administració, entre altres avantatges.

Comparteix

Icona de pantalla completa