Diari La Veu del País Valencià
Curs controls de consum de drogues entre els conductors a Sueca
La Policia Local de Sueca ha realitzat durant esta setmana un curs pioner a Espanya que forma als agents en la realització de controls de consum de drogues entre els conductors.

Coincidint amb la campanya de Nadal d’alcoholèmia, els agents han realitzat este curs de formació que els habilita per a realitzar proves i controls mitjançant instruments capaços de detectar fins a cinc drogues diferents, a través d’un sistema ràpid i eficaç. “Des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana s’ha realitzat tot l’esforç per a la realització d’este curs, en col•laboració amb el Sindicat Professional de Policies Locals i Bombers (SPPLB), a fi d’habilitar a la plantilla en la instrucció d’atestats policials en el control de drogues, a través del test de detecció de drogues en la conducció.

L’objectiu és que els agents disposen de tots els mitjans necessaris per a garantir la seguretat viària i, en general, una millor convivència ciutadana. La Policia Local de Sueca participa sempre en les campanyes de control d’alcoholèmia, però les noves reformes de la normativa de trànsit exigien una adequada actualització i formació específica en el control de drogues. Després de Galícia, la Comunitat Valenciana és la que està iniciant i formant a les seues plantilles per a dur a terme estes campanyes”, ha explicat la regidora de Seguretat Ciutadana, Mª José Sarrió.

Este curs pioner, realitzat i patrocinat pel sindicat (SPPLB), en col•laboració amb l’Ajuntament de Sueca, i homologat per l’Institut Valencià de Seguretat Pública (IVASPE), aborda la problemàtica de la incidència de les drogues en la conducció, la nova normativa en el trànsit i la campanya de la DGT sobre controls en esta matèria. “És d’admirar l’interés que mostra sempre la plantilla de la Policia Local de Sueca per rebre una formació constant. Són els propis agents els que es motiven i, per això, l’acollida ha sigut tan positiva. Estic molt contenta per l’actitud que demostren”, ha assenyalat Sarrió.

Durant estos dies, la Policia Local de Sueca està participant en la campanya de la DGT sobre control d’alcoholèmia i, enguany també, de drogues en la conducció.

Per a això, diferents agents amb la formació específica realitzen controls en distints punts del municipi. El procediment per a detectar el consum d’alcohol en conductors consistix en la realització de proves amb etilómetros evidencials per mitjà d’aire expirat. En el cas de la detecció de drogues i altres substàncies, s’utilitzarà un identificador de substàncies degudament homologat, a través d’una mostra de saliva del conductor. Si dóna positiu, se li extrau una segona mostra salivar, que es guarda en una proveta per al seu corresponent anàlisi en un laboratori tècnic autoritzat. El resultat podria ser usat en un juí, a l’haver-se respectat la cadena de fred i de custòdia de la mostra. La fiabilitat dels resultats obtinguts és del 100%, i els conductors estan obligats a sotmetre’s a estes proves, igual que en el cas dels test d’alcoholèmia. La negativa pot derivar en conseqüències penals.

Cal recordar que les disposicions de Trànsit prohibixen conduir amb presència de drogues en l’organisme, no sent necessària l’existència de símptomes o la influència en la conducció per a sancionar administrativament al conductor. En relació al consum d’alcohol en la conducció, esta es prohibix quan se supere la taxa de 0,25 mg. per litre d’aire expirat, o de 0’15 mg. per a determinats tipus de conductors. Si hi ha influència d’alcohol o drogues, o se superen els 0’60 mg/l de alcohol, el conductor podria cometre un delicte contra la seguretat viària.

Comparteix

Icona de pantalla completa