Diari La Veu del País Valencià
Sanitat ‘retalla’ un 70% l’aportació als programes de prevenció de la sida de les ONGs
Europa Press / València

El col·lectiu calcula que des de 2009 i fins a 2013, l’Administració ha aplicat una retallada progressiva del 70% i afegeix que dels 248.792 euros que aquestes entitats rebien en 2009, per a enguany 2013 s’ha quedat en menys de 79.000 euros.

Alhora, l’entitat estima que “més de 10.000 persones, usuàries d’aquests programes, s’han vist afectades per la reducció de fons” i augura que, “si no es reforça la prevenció del VIH, el nombre de noves infeccions serà més, com efectivament està ocorrent en altres comunitats autònomes i també en aquesta, segons les dades del Registre de Noves Infeccions per VIH de la Conselleria de Sanitat”.

Calcsicova avança que està preparant un informe sobre la situació del VIH i la sida al País Valencià que es presentarà pròximament, on s’objetivitzarà la relació entre les retallades i l’augment dels nous diagnòstics.

Les entitats federades, sensibles a la situació general de recessió econòmica, han anat aplicant ajustos i adaptant els diferents projectes per a optimitzar el finançament rebut durant aquests últims quatre anys. Tot i això, consideren que “per a aquest 2013 s’ha vulnerat el mínim amb el qual estructurar una intervenció adequada i lamenten que des de la Conselleria de Sanitat s’aplique una política tan precària en un àmbit que influeix directament sobre la salut de la ciutadania”.

Grups més ‘vulnerables

“Com a conseqüència d’això -prossegueix- de les 10 entitats que desenvolupaven projectes dirigits a prevenir el VIH tant en la població general com en les persones més vulnerables solament cinc es mantenen actualment, però amb fortes dificultats i limitacions a causa del poc finançament”.

Segons el president de Calcsicova, Carlos M. Gómez, “tan important són els recursos residencials per a les persones amb VIH, com els programes de prevenció i atenció psicològica que desenvolupen les entitats, més pròximes històricament a la realitat social immediata d’aquesta infecció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa