Diari La Veu del País Valencià
EU acusarà la família Cotino en una ampliació de la querella presentada en l’Audiència Nacional
RedactaVeu / València

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Ignacio Blanco, ha anunciat que l’acusació exercida per Izquierda Unida en el cas Bárcenas prepara una ampliació de la querella que presentà davant l’Audiència Nacional, incloent tots els contractes rebuts per l’empresa familiar de Cotino, que apareix com a donant de 200.000 euros en la comptabilitat B del PP.

“El senyor Cotino ha d’explicar moltes coses sobre el finançament, presumptament il·legal, del seu partit”, ha declarat Blanco. “Per això, facilitarem al jutge Ruz tots els contractes públics que ha rebut Sedesa de la Generalitat Valenciana i que sumen més de 1.800 milions d’euros en a penes quinze anys”, ha afegit. “La segona autoritat institucional del País Valencià no està lliure de sospites i no seria descartable que acabara engrossant la llarga llista d’imputats de la dreta a les Corts Valencianes”, ha postil·lat.

El parlamentari també ha assenyalat que “cal no oblidar” que aquest no és ni molt menys el primer escàndol que afecta directament l’actual president de Les Corts, que fou acusat d’intentar comprar el silenci de les famílies víctimes de l’accident de metro de València i que també ha aparegut vinculat al contracte de RTVV amb Teconsa durant la visita del Papa en el marc del cas Gürtel.

“L’èxit empresarial de la família Cotino no és aliè a la carrera política de Juan, com es demostra amb els sucosos contractes públics que ha rebut Sedesa de la Generalitat des del 1996, només arribar el PP al poder”, afirma el portaveu adjunt de la formació d’esquerres. De fet, assenyala Blanco, Vicente Cotino està imputat en la peça de Gürtel que investiga el presumpte finançament il·legal del PPCV.

Compromís: “La Fiscalia hauria d’actuar d’ofici davant l’obscura relació de les empreses de la família Cotino amb els governs del PP”

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, s’ha referit hui a les informacions que revelen que les empreses de la família Cotino reberen adjudicacions de la Generalitat Valenciana sense ser l’opció millor puntuada en concursos públics. Per a Oltra, “si ja estaven sota sospita les nombroses adjudicacions que les empreses de la família Cotino han rebut sistemàticament per part de la Generalitat governada pel PP, que sumen uns 800 milions d’euros sense contar les adjudicacions per part d’empreses públiques, ara, aquestes noves dades augmenten l’escàndol”.

Un registre de 200.000 euros en la comptabilitat B del PP, que portava l’extresorer Luís Bárcenas, confirmà el presumpte finançament il·legal al PP per part de Sedesa, propietat dels Cotino, que ja s’apuntava en la instrucció del cas Gürtel. “Ara, aquestos nous indicis d’irregularitats en la contractació pública, haurien de fer que la Fiscalia actuara d’ofici per a investigar els presumptes pagaments de les empreses de la família Cotino al PP a canvi de concessions públiques, un clar delicte de suborn”.

Per a la diputada de Compromís “a mesura que coneixem més dades sobre l’obscura relació de les empreses de la família Cotino amb el govern del PP, entenem el perquè d’eixa obsessió en no facilitar-nos còpia dels contractes. Des de Compromís continuarem reclamant-los perquè tenim dret a saber què s’ha fet amb els diners de tots els valencians”.

El PSPV demana la convocatòria de la Diputació Permanent de les Corts perquè Cotino done explicacions

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha anunciat que el PSPV demanarà la convocatòria urgent de la Diputació Permanent de les Corts perquè el seu actual president, Juan Cotino i el Consell, donen explicacions sobre les donacions al PP per part d’empreses vinculades al president i la seua família i la relació que aquests diners han pogut tenir amb la posterior adjudicació de contractes públics. Ximo Puig ha declarat, sobre les últimes informacions publicades que apunten fins i tot a adjudicacions a aquestes empreses, sense ni tan sols quedar primeres en els concursos als quals es presentaven, que “alguna cosa fa molt mala olor, perquè 200.000 euros no els dóna ningú perquè sí”.

Així, el líder dels socialistes valencians ha criticat que la donació en concret feta pel Grup Sedesa, propietat d’un familiar de l’exconseller, i els contractes signats després amb l’Administració “no són ni legals, ni morals” i ha reivindicat que “allò raonable és donar els contractes a aquells que ofereixen les millors condicions perquè estem jugant amb els diners de tots i no és possible que s’adjudique a la pitjor oferta”.

D’aquesta manera, Ximo Puig ha denunciat que “el que està passant en aquests moments és que moltes empreses que han jugat net han quedat fora de joc, el mateix que passa en la política” i ha remarcat que “el ‘dopping’ que el Partit Popular ha aplicat a la política, que l’ha portat a guanyar dopat moltes eleccions, existeix també per a empreses que tenen un plus de ‘dopatge’ a l’hora d’accedir a un contracte públic i açò no és raonable en un sistema democràtic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa