Diari La Veu del País Valencià
La precarietat laboral no deixa de créixer a Alacant
RedactaVeu / Alacant

La contractació realitzada durant el segon trimestre del 2013 ha sigut especialment precària. A pesar que l’EPA va mostrar dades a Alacant d’una reducció de l’atur, així com un augment de l’ocupació, CCOO va avisar de l’estacionalitat d’aquest augment de l’ocupació i de la seua baixa qualitat. Si creuem eixes dades de l’INE amb les que el SERVEF ofereix mensualment, es confirma la valoració sindical i posa en evidència a qui s’aferren a aquestes xifres per a tractar de convéncer-nos que l’eixida a la crisi està a prop.

En primer lloc, assenyalar que, segons dades facilitades pel sindicat CCOO, entre abril i juny ha augmentat la contractació, tant la total com la temporal, per a respondre a la demanda d’un mercat laboral marcat per l’estacionalitat turística. El pes de la contractació temporal, respecte al total de contractació, també ha anat creixent, del 89’46% d’abril fins al 91’43% de juny. La contractació temporal segueix sent la norma en el mercat de treball alacantí.

D’altra banda, dins dels contractes temporals, els que es realitzen amb una jornada a temps parcial també han anat creixent i suposant un major pes en el conjunt de la contractació temporal. De fet, en aquest trimestre, el pes dels contractes parcials sobre el total de la contractació temporal ha passat de suposar el 40’47% a l’abril a arribar al 44’91% al juny. A mesura que augmenta la contractació temporal, augmenta en major mesura la contractació a temps parcial. La contractació temporal per una jornada inferior a la completa està agafant cada vegada més presència fins a quasi suposar la meitat de la contractació de durada determinada.

Contractes inferiors als tres mesos

Finalment, el contracte més precari, el que es realitza per un temps inferior als 3 mesos (molts d’aquests, encara que no ho reflectisca l’estadística, són contractes de menys d’una setmana), també ha anat guanyant pes. Per a començar, els contractes inferiors a 3 mesos suposen més de la meitat de la contractació temporal, passant de suposar el 51’23% a l’abril a aconseguir el 55’43 al juny.

Els contractes inferiors a tres mesos de durada suposen el grup més important dels que se signen a Alacant. La versió més precària, el contracte temporal, a temps parcial amb una durada inferior als tres mesos (10.733 contractes al juny), suposen en aquesta província una mica més d’un de cada quatre contractes que se signen (41.397 contractes al juny).

Aquest predomini de la contractació precària és una fórmula impulsada per la reforma laboral de Rajoy. S’ha legalitzat l’ús de les hores extres en el contractes a jornada parcial, la qual cosa suposa, de fet, la legalització, en part, “d’un dels majors nínxols d’economia submergida i competència deslleial del mercat productiu”, denuncien des del sindicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa