Diari La Veu del País Valencià
Conselleria adjudica 7.800 vacants per al curs que ve, 700 més que el curs passat
RedactaVeu / València

El 26 de juliol es van publicar les llistes provisionals de l’adjudicació de places per al curs 2013/14 de professorat reingressat, en pràctiques, provisional i interí.

S’han adjudicat 7.816 vacants, 707 vacants més que el curs passat. L’increment s’ha produït en els cossos de secundària, en què s’han adjudicat 5.032 vacants, 724 més que el curs passat. En canvi, en el cos de mestres, s’han adjudicat 2.784 vacants, 17 menys que el curs passat, tot i que 194 interins del cos de mestres no han obtingut vacant respecte del curs passat, ja que aquestes places s’han adjudicat a reingressats, provisionals i opositors d’enguany (recordem que el curs passat no hi van haver oposicions).

Tanmateix, si comparem les dades des del curs en què van començar les retallades (2010/11) el saldo de docents adjudicats en juliol continua sent negatiu, amb 3.720 docents menys en el sistema.

L’increment de l’oferta de vacants aquest curs es deu fonamentalment “a la pressió i mobilització de la comunitat educativa que ha repercutit perquè els departaments de plantilles i provisió de llocs de la Conselleria oferten el màxim nombre possible de vacants aquests mes de juliol”, han assegurat fonts del sindicat STPEV.

És a dir, no s’han creat més vacants (tret de les 800 places habilitades per contracte programa) sinó que s’han avançat a juliol moltes de les vacants que se solien ofertar a partir del mes de setembre. Les 650 places destruïdes enguany, per la modificació de les plantilles de primària, s’han vist compensades per les 800 creades de forma provisional pel contracte programa, amb la qual cosa s’està substituint plantilla estable per plantilla provisional, que cada any pot canviar de centre.

Quant a les noves places d’anglés que s’han creat amb la modificació de les plantilles, cal dir que s’han creat a costa d’altres especialitats com Francés o Pedagogia Terapèutica. En el primer cas, s’ha eliminat tota l’especialitat (és la manera que té Conselleria d’entendre el plurilingüisme) i en el segon cas s’ha retallat la plantilla a la meitat. Per tant, no s’ha incrementat la plantilla en els centres, com pretén vendre la Conselleria, sinó que s’han reconvertit unes especialitats en unes altres sense cap augment de plantilla, sinó tot el contrari perquè els centres de 12 a 17 unitats i els de 24 perden un docent de plantilla.

Així i tot, STEPV considera que “la pressió i la mobilització d’aquests darrers anys del conjunt del professorat i de la comunitat educativa contra les retallades de professorat ha donat fruits si comparem les vacants ofertades els cursos anteriors amb les d’enguany”. I, especialment el professorat interí -que pateix amb l’atur les retallades-, amb el suport d’STEPV, AFID i la Coordinadora de Professorat Interí, ha protagonitzat les campanyes d’accions i mobilitzacions més intenses en defensa dels llocs de treball.

Lamentablement, hi ha 1.400 docents interins que no han tingut oportunitat de participar en els actes d’adjudicació ja que han perdut el seu lloc en les llistes per l’aplicació del nou acord de professorat interí, que STEPV no va signar.

Recentment, el Tribunal Superior de Justícia ha denegat la suspensió cautelar de l’acord a STEPV perquè, segons el TSJ, el fet que quatre sindicats hagen signat, legitima la validesa de l’acord. Tot i això, el Tribunal deixa la porta oberta perquè siguen els propis docents interins els qui presenten recursos sol·licitant la suspensió cautelar de l’acord.

La setmana passada, STEPV va convocar assemblees a Alacant, Castelló i València de professorat interí i es va acordar presentar aquests recursos individuals.

Comparteix

Icona de pantalla completa