Acord unànime contra el ‘fracking’ i la protecció legal dels aqüífers a Castelló

La Diputació de Castelló aprova per unanimitat una moció en contra de la fractura hidràulica
30 juliol 2013 01:00h
RedactaVeu / Castelló

El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, ha manifestat hui que “després de mesos de treball, l'estratègia de Compromís d'impulsar una mesa tècnica sobre el ‘fracking’ per a impedir que el PP aprovara el novembre de 2012 una moció favorable a aquesta tècnica, ha donat els seus fruits”. Així s'ha manifestat Nomdedéu després que la corporació provincial aprovara hui per unanimitat una moció en què s'assumeixen, per part de la corporació provincial, les conclusions de la mesa tècnica sobre ‘fracking’ proposada per Compromís i es remeten al Consell perquè les tinga en consideració.

Aquestes conclusions ratifiquen la importància estratègica de l'aqüífer del Maestrat, així com la seua vulnerabilitat i, davant de les deficiències tècniques dels projectes presentats per Montero Energy, apel·len a aplicar el principi estricte de cautela i a denegar els permisos sol·licitats per l'empresa petrolífera.

A més, Compromís ha aconseguit en el ple que el PP incloga en la moció definitiva instar el Govern a iniciar els tràmits per a regular per llei la protecció dels aqüífers enfront de tècniques com el 'fracking'. Inclús el PSPV, que des del primer moment va mostrar el seu rebuig a la mesa tècnica, ha sumat els seus vots a l'acord. “Que un grup amb un sol diputat com Compromís en la Diputació aconseguisca que el PP, amb una majoria absoluta doble, passe de donar suport al ‘fracking’ a sol·licitar que es deneguen els permisos i que es protegisquen els aqüífers per Llei és un èxit absolut de Compromís i dels moviments socials com la Plataforma, que han treballat per a frenar el projecte”, ha assegurat Nomdedéu.

Amb tot, el portaveu de Compromís s'ha mostrat caute perquè “l'acord aconseguit en la Diputació és només un primer pas, i encara que la Conselleria de Medi Ambient s'ha compromés també a acatar l'informe, estarem vigilants i treballarem per a allunyar definitivament el fracking de les nostres comarques”.
 
Nomdedéu durant el plenari de la Diputació de Castelló

El representant de Compromís recorda que, a més de preguntes a Les Corts perquè Buch i Bonig donen explicacions i assumisquen l'informe, des de Compromís també s'ha elevat una proposta al Congrés per a protegir del ‘fracking’ els aqüífers com el del Maestrat.

Front pel taulellet

D'altra banda, el portaveu de Compromís en la Diputació també ha mostrat la seua satisfacció per aconseguir un acord per a tractar de frenar la nova normativa energètica que “incideix directament sobre el sector del taulell i sobre la cogeneració”. Nomdedéu subratlla que “en les últimes dades de la desocupació, al contrari que en la resta de l'Estat espanyol, Castelló continuava sumant desocupats i només el sector industrial pareix recuperar-se tímidament. Per això, els agents socials de Castelló i les forces polítiques de les nostres comarques no podem permetre que les errònies decisions de l'Executiu de Rajoy frenen les possibilitats d'eixir de la crisi”. Nomdedéu diu que, “vista la taxa del taulell aprovada l'any passat i ara la normativa elèctrica, pareix que El Govern de Rajoy vol acabar amb la nostra indústria”.
next