Diari La Veu del País Valencià
Programa de col·laboració Alcoi-Varsòvia per l’ensenyança inclusiva
RedactaVeu / Alcoi

La Regidoria d’Empresa, Formació i Innovació ha aconseguit la inclusió d’Alcoi en un Programa Associació ‘Comenius Regio’, una activitat que s’enquadra en el Programa d’Aprenentatge Permanent de la Unió Europea, i que té com a objectiu la millora de diferents aspectes de l’àmbit educatiu mitjançant la col·laboració i el treball conjunt entre regions europees. Alcoi, així, participarà durant els propers dos anys en un programa per a dissenyar una forma innovadora d’ensenyança inclusiva conjuntament amb la ciutat polonesa de Varsòvia.

El projecte, finançat al 75% per fons europeus, amb un màxim de 36.000 euros per a cada ciutat participant en el programa, aglutina cinc centres públics del districte d’Ochota de la capital polonesa, i quatre centres d’ensenyament alcoians: Miguel Hernández, Horta Major, Sant Vicent i Pare Vitòria. Amb un programa que començarà a desenvolupar-se aquest curs, i que durarà fins al maig de 2015, es promouen diferents activitats i iniciatives conjuntes a ambdues ciutats per tal de dissenyar i posar en pràctica fórmules d’ensenyament que milloren l’atenció a alumnes amb necessitats educatives especials, estrangers i estudiants que retornen de l’estranger, augmentant les competències de directors, mestres i psicòlegs. Cal destacar, a més, que al programa també col·laboren les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes, ampliant així la capacitació i la millora de l’atenció a les famílies.

Segons s’explica des de la pròpia Regidoria, els objectius principals d’aquesta iniciativa són quatre: adquirir un major coneixement de les possibilitats organitzatives i mètodes de treball amb xiquets i xiquetes amb necessitats especials; obtindre la competència en termes d’organització del treball amb xiquets que tenen necessitats especials, així com la cooperació amb els seus pares; obtindre coneixements de la gestió de l’escola en aconseguir ‘ensenyança inclusiva’; i, finalment, crear, publicar i difondre els recursos útils en la introducció de l’ensenyança inclusiva, incloent una guia per a pares i un pla de formació dels mestres.

Els mètodes que promou aquest programa es basen en una cooperació entre els centres participants, un treball d’anàlisi de les experiències i tasques, una fluïda comunicació entre els agents que formen part del projecte gràcies a l’ús de les noves tecnologies, i les mobilitats entre el professorat participant, per tal de compartir experiències i formes de treball amb els estudiants. En aquest sentit, el projecte fixa un mínim de 24 mobilitats transnacionals per a cadascun dels socis; és a dir, que un mínim de 24 professionals alcoians viatjaran a Varsòvia al llarg dels propers cursos per treballar en el desenvolupament del programa, de la mateixa manera que el mateix nombre de polonesos visitaran la nostra ciutat amb el mateix objectiu.

El regidor d’Empresa, Formació i Innovació Manolo Gomicia s’ha congratulat per haver aconseguit accedir a un programa que millorarà, gràcies a fons europeus, la formació dels professionals de l’ensenyament públic de la nostra ciutat, i també la qualitat educativa.

Comparteix

Icona de pantalla completa