Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva – Forat comptable en PROEXA
EL PSPV EXIGEIX A RUS QUE ACLARISCA EL FORAT COMPTABLE DE 500.000 € DETECTAT EN L’EMPRESA PÚBLICA PROEXA

Reig: “Proexa S.A. és un altre fiasco de Rus, perquè no ha dinamitzat l’ocupació, sos ha gastat en obres de nul·la rendibilitat i sobrecostos constants”

El PSPV ha anunciat que exigirà a l’alcalde de Xàtiva que faça una explicació detallada del forat de 500.000 euros detectat en els comptes de l’empresa pública Proexa S.A. segons es desprèn de l’informe de la intervenció municipal. Els socialistes volen que Alfonso Rus, com a president del consell d’administració de Proexa, “afronte la seua responsabilitat i aclarisca a què es deu aquest forat comptable que deixa a l’empresa pública a la vora del col·lapse”.

El regidor Ignacio Reig demana que s’expliquè “per què s’ha arribat a un deute d’1,2 milions d’euros, sense gairebé ingressos, amb una càrrega financera inassumible i amb persones contractades a càrrec que es dediquen a altres labors res gens tenen a veure amb Proexa”. Esta situació s’ha posat de manifest després de la publicació en el BOE de la Llei de Bases de Règim Local del ministre Montoro, que obliga a fer un informe sobre la situació real de les empreses públiques locals.

Esta llei determina que les empreses públiques en situació de desequilibri financer “hauran de reequilibrar els seus comptes o dissoldre’s” per al 31 de desembre, amb la qual cosa Rus “deixa Proexa morta, endeutada i condemnada a la dissolució”. Açò significaria que es perdrà una eina que correctament dirigida seria un dels motors econòmics de Xàtiva, però que “lamentablement s’ha utilitzat durant anys per a gastar evitant el control de l’oposició i ara només queda un altre projecte fallit de l’era Rus”.

Pòlisses convertides en préstecs

Els socialistes també recorden l’ús fraudulent que s’ha fet durant anys de Proexa perquè “mai ha funcionat per a la promoció econòmica de Xàtiva”, lamenta Reig. L’empresa pública “s’ha utilitzat per a gastar en la construcció i comercialització de pàrquings, amb el nefast resultat que podem veure avui en la Plaza Sant Jaume i uns altres”. Després, una vegada endeutada va haver de convertir pòlisses bancàries descobertes en préstecs a llarg termini, “la qual cosa va hipotecar la societat per a tota la vida”. A açò s’uneix que Rus va aprofitar de la societat per a contractar personal eludint el control de l’Ajuntament, “i ara deixa a estes persones en una situació laboral molt incerta, abandonant-les a la seua sort”.

PSPV Xàtiva

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa