Diari La Veu del País Valencià
265.100 valencians a temps parcial es beneficiaran de la millora de la seua jubilació
RedactaVeu / País Valencià

El treball a temps parcial al País Valencià representa el 25,3% del total, per la qual cosa es calcula que unes 265.1000 persones poden veure incrementada substancialment la seua pensió de jubilació. Una sentència del Tribunal Constitucional del passat mes de març declarava nul·la la regulació anterior en matèria de cotització dels treballadors a temps parcial, la qual cosa obligava al Govern de Mariano Rajoy a modificar-la. “El positiu és que en aquesta ocasió, la reforma ha sigut des del diàleg social i ha arreplegat les propostes dels sindicats”, assegura Eva Hernández, secretària de Política Social de CCOO PV.

El pacte permet l’accés a la pensió de jubilació amb menys requisits de cotització que abans. Estableix que, independentment de les hores cotitzades al dia, es compute per al requisit mínim d’accés a la pensió com un dia treballat. Bastaran amb 15 anys d’alta, amb independència del percentatge de jornada, per a reunir el període de carència que dóna dret a la pensió. Anteriorment, una jornada parcial havia de cotitzar durant molts més anys per a complir-ho. Segons Hernández “aquest acord beneficia sobretot a les dones, que són les qui majoritàriament tenen ocupacions a temps parcial, i a aquelles persones amb condicions laborals més precàries”.

“Un altre aspecte que considerem molt positiu és que si no s’arriba a la pensió mínima, que per a 2013 està fixada en 598,80 euros, tant les persones amb contractes a temps parcial, com a fixos-discontinus tindran garantit l’accés als complements a mínims, igual que la resta dels treballadors a temps complet”, destaca la secretària de Política Social de CCOO PV. Igualment, per a les pensions de jubilació en incapacitat permanent, la nova normativa manté el coeficient multiplicador de l’1,5 per cada dia cotitzat a temps parcial o com a fix discontinu, la qual cosa ajuda a completar les carreres de cotització d’aquests treballadors, fent que cada dia cotitzat compute com un dia i mig.

Comparteix

Icona de pantalla completa