Diari La Veu del País Valencià
Albiol portarà la MAT al Parlament Europeu
Albiol portarà la MAT al Parlament Europeu

La diputada d’EUPV al Parlament Europeu, Marina Albiol, critica que les MAT tal i com estan projectades, són un greu perjudici per a la salut i el medi ambient, però també creu que una possible solució de compromís podria ser el seu soterrament, una pràctica més estesa a la resta d’Europa, però que per desgràcia, degut als interessos empresarials, no s’aplica.

L’eurodiputada té previst portar les Línies de Molt Alta Tensió al Parlament Europeu per les seues greus implicacions mediambientals i de salut. “No anem a permetre que el benefici de les companyies elèctriques es col·loquen per davant dels ciutadans i ciutadanes”, i afegeix, “per exemple, a Castelló tenim un projecte de REE que afectarà a 17 municipis que ha suscitat una gran oposició per les seues greu conseqüències. No volem MAT ni a Castelló ni en lloc”.

En l’informe de la Comissió Europea “Undergoing of Electricity Lines in Europe de 2003, s’argumenta: “Quan es consideren les despeses al llarg de la vida útil, així com a d’altres avantatges dels cables subterranis, aquests poden ser considerats com una solució viable en nombroses casos”, assegura Albiol, “en el cas de Castelló hem constatat que el traçat travessa o passa molt a prop d’espais de gran valor mediambiental, explotacions ramaderes i agrícoles i cascs urbans”.

Albiol reclama que les Línies de molt Alta Tensió s’adeqüen a la situació europea, “els percentatges comparatius entre la resta d’Europa i Espanya en situen a la cua en el soterrament de les línies de molt alta tensió. A Europa, una part significativa d’aquestes infraestructures es troben soterrades evitant la majoria de les afeccions produïdes per aquestes autopistes energètiques, ja és hora que s’aborde d’una vegada per totes aquest assumpte al nostre país”.

La parlamentària afirma que si no se soterren les MAT és per què resulta molt més car que els traçats per damunt del terra mitjançant torres, “evidentment ixen més barat per a les elèctriques aquestes torres, però ixen molt cares per al nostre medi ambient i la nostra salut.

“Tant el govern estatal com l’autonòmic no tenen cap interès en pressionar a les empreses elèctriques, perquè com podem observar tots el dies, estan completament venuts als seus interessos”, afirma la representant d’esquerres, “no van a legislar en contra de les elèctriques, després els esperen els consells d’administració i un sou ben sucós, aquesta és la trista realitat”.

Per a finalitzar, l’eurodiputada assegura: “pressionarem a Europa per a què es respecte el nostre medi ambient i la salut de les persones afectades pel traçat de les MAT, com la que afecta bona part de les comarques de Castelló, que poden destrossar sense remei el nostre interior”.

EUPV Castelló

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa