Diari La Veu del País Valencià
Els sindicats alerten que en les dades de l’atur no s’ha tingut en compte l’estacionalitat
RedactaVeu / País Valencià

Els sindicats coincideixen en les seus valoracions sobre les dades de l’atur. Intersindical Valenciana considera que les dades d’atur deixen clar que les polítiques dels governs espanyol i valencià no són les correctes i necessàries per encarar la crisi. Per al Sindicat, la consideració de factors com l’estacionalitat, la temporalitat i la taxa d’activitat qüestionen l’optimisme dels governs valencià i espanyol amb les dades de l’atur.

El govern central, la Generalitat i algunes institucions econòmiques properes estan interpretant les dades en el sentit que demostrarien que el pitjor de la crisi econòmica ha quedat darrere. “No és cert, factors com l’estacionalitat, la taxa d’activitat, la contractació temporal, el baix percentatge de contractació fixa… deixen ben clar que no podem estar satisfets per les dades publicades”, lamenten des del sindicat.

Intersindical Valenciana considera “natural” que en el segon semestre de l’any es cree ocupació, degut a la temporada d’estiu. Encara així, independentment de la millora intertrimestral, la taxa d’ocupació del segons trimestre de 2013 és inferior a la del mateix trimestre de 2012, per tant continua evidenciant-se “la debilitat del mercat de treball espanyol i valencià”.

Des de la Intersindical Valenciana es considera que en els pròxims mesos continuarà la tendència interanual d’augment de l’atur i disminució de l’ocupació, però cada cop de manera més suau.

CCOO PV: “El Consell, espectador de les dades de l’atur”

Com és habitual en un mercat laboral tan marcat per l’estacionalitat, juliol torna a reduir el nombre de persones en desocupació a tot el País Valencià en 3.789, un 0,66% respecte al mes anterior. “Però el que no podem permetre que es convertisca en habitual és que solament augmente en les dones, 560 aturades més aquest mes i 8.579 respecte a l’any passat, la qual cosa amplia la bretxa de la desigualtat”, assevera García.

Per a la secretària d’Ocupació de CCOO PV les causes del descens se situen per les circumstàncies de la campanya turística i, malgrat valorar com a positiu que 1.750 persones a Alacant, 730 a València i 1.309 a Castelló hagen aconseguit ocupació, considera que disten molt de compensar la dramàtica xifra de 568.584 valencians i valencianes aturats.

“No subscrivim l’alegria del president del Govern a dir que estem davant ‘indicis encoratjadors d’un canvi de tendència ni les fórmules d’incentiu de la contractació precària impulsades per la Generalitat Valenciana i censurades reiteradament per aquest sindicat”, afirma Ana Mª García. Aquestes mesures, unides a la forta dependència que continua tenint la nostra economia al sector serveis, assenyalen quina és la senda per la qual el Consell planteja eixir d’aquesta crisi.

El sindicat considera que la via de l’impuls de la política industrial, plasmada en el document Estratègia 2020, és la fórmula per la qual el Govern valencià ha d’apostar.

CSI-F: “La inèrcia de descens de la desocupació suposa un canvi molt positiu en la mentalitat dels ciutadans”

El sindicat CSI-F ha celebrat el descens de l’atur al juliol i ha demanat als responsables polítics que seguisquen treballant per a continuar amb aquesta tendència, que genera confiança en empresaris, emprenedors i ciutadans.

Per al CSI-F, la inèrcia de descens de la desocupació, tant al País Valencià com a la resta de l’Estat, suposa “un canvi molt positiu” en la mentalitat dels ciutadans per la confiança i bones expectatives que generen les dades.

El sindicat explica que no va a avaluar la estacionalitat ‘ni altres circumstàncies’ que poden incidir en la creació d’ocupació posat que, segons indiquen, en aquests moments ‘qualsevol dada’ de l’atur que siga una baixada sempre és bona notícia.

Comparteix

Icona de pantalla completa