Diari La Veu del País Valencià
La contractació de l’assegurança de cítrics baixa més d’un 30% pel descens de subvencions
RedactaVeu / València

L’encariment de l’assegurança per la retallada de les subvencions que incentivaven per part d’ENESA, dependent del Ministeri d’Agricultura, feia preveure aquesta circumstància tal com ha vingut denunciant La Unió.

Concretament el cost mitjà de la prima de les assegurances ha suposat una pujada del 20% en les pòlisses de cítrics per a l’agricultor en relació a la passada campanya. Prova de la importància de l’assegurança de cítrics al País Valencià és que el passat any es va assegurar el 60% de la producció i el 63% de la superfície.

Més de 2 milions de tones contractades, unes 95.600 hectàrees, per un valor de més de 529 milions d’euros; són unes xifres que reflecteixen la importància d’aquest mecanisme de garantia de renda com és el de l’assegurança citrícola per als agricultors valencians i que enguany no es repetiran.

El sindicat ha realitzat en els últims mesos una intensa activitat per a denunciar aquest fet i fer replantejar al Ministeri d’Agricultura de cara a la pròxima campanya la seua política de descens de les subvencions que ha provocat un increment del cost de l’assegurança que ara ha passat de “tenir un preu assumible com a despesa de l’explotació a ser desorbitat i inassumible en molts casos provocant aquest descens en la contractació”.

De fet La Unió va celebrar al juny una concentració davant la Direcció territorial del Ministeri d’Agricultura per a reclamar més suport a les assegurances agràries i ha presentat mocions en tots els ajuntaments de les zones cítricoles per a pressionar al Govern central, així com informes davant el Ministeri d’Agricultura.

Amb les primeres xifres en la mà, sense conéixer les definitives, ja es pot avançar que la contractació de l’assegurança de cítrics patirà un fort descens i exigeix al Ministeri d’Agricultura que reconsidere la seua política d’assegurances agràries ja que en lloc d’enfortir-los sembla que els vulga desmantellar.

No s’ha d’oblidar que al descens de la subvenció se li afegeix a més una franquícia de 60 euros imposada per ENESA a tots els assegurats.

En altres cultius el descens de contractació d’assegurances respecte a la passada campanya també ha sigut important com es demostra amb les següents dades en negatiu:

  • Cirera: 28%
  • Fruiters: 7%
  • Fruita seca: 13%
  • Hortalisses aire lliure primavera-estiu: 17%
  • Hortalisses sota coberta: 46%
  • Multicultiu hortalisses: 54%
  • Planta viva, flor tallada / Vivers i llavors: 33%
  • Raïm de taula: 20%

Comparteix

Icona de pantalla completa