Diari La Veu del País Valencià
Moció contra l’elecció directa d’alcaldes
EU-Castelló de la Ribera ha registrat una moció a l’Ajuntament de Castelló en la qual manifesta la seua oposició a la proposta de Mariano Rajoy de reformar la llei electoral per a permetre l’elecció directa de l’alcalde. “El Partit Popular pretén, amb aquesta proposta, que siga designat alcalde el candidat de la llista més votada i, d’aquesta manera, evitar les coalicions. La nostra moció s’oposa rotundament a aquesta iniciativa perquè entenem que la democràcia no és compatible amb un govern municipal que no reflexe la majoria dels vots expressada en les eleccions”, explica la portaveu del Grup Municipal d’EU-Castelló de la Ribera, Oti Ferrando.

EU-Castelló de la Ribera considera que la proposta del PP “no fa més que intentar blindar el bipartidisme. Una llista municipal no pot tindre la majoria de govern i, per tant, la alcaldia, si no té el recolzament de la majoria dels votants. Amb aquesta mesura es vulnerarien clarament els principis de proporcionalitat i vot igual que estableix la Constitució”.

La moció d’EU-Castelló de la Ribera subratlla que el sistema electoral actual permet que les opcions polítiques de cada municipi configuren majories de govern local amb un recolzament majoritari del vot popular, respectant la proporcionalitat. “És més, l’article 140 de la Constitució Espanyola estableix que el vot de veïns i veïnes ha de ser igual, per tant, ha de tindre el mateix valor i produir els mateixos efectes en l’elecció dels regidors i regidores. L’atribució de l’alcalde o alcaldessa a la llista més votada portaria a la paradoxa de que podria haver alcaldes o alcaldesses que hagueren obtingut menys del 20% dels vots i que, per tant, no contarien amb el recolzament de més del 80% dels veïns i veïnes”, recalca Ferrando.

Per a Esquerra Unida la proposta de Rajoy no fa més que intentar blindar el bipartidisme. La democràcia quedaria seriosament afectada i els criteris de proximitat i participació vulnerats.

Al nostre poble resulta paradoxal que el PP recolze ara aquesta iniciativa quan l’any 2007 ells mateixos van intentar dur a terme coalicions post-electorals certament inversemblants per tal de llevar l’alcaldia a Esquerra Unida, que va ser aleshores la llista més votada.

EUPV Castelló de la Ribera

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa