Diari La Veu del País Valencià
La Unió sol·licita mesures davant l’afecció del 10% de les vinyes pel fong de l’esca
La Unió de Llauradors alerta de l’afecció en el 10% dels ceps de les zones vitícoles de tot el País Valencià pels fongs de l’esca (Stereum hirsutum i Phellinus igniarius) i eutipiosi (Eutypa llanda), la qual cosa suposa que en els últims anys s’haja multiplicat per 10 i un total de 13 milions de ceps poden estar afectats en aquests moments per aquests fongs.

En l’actualitat, el control d’aquest fong presenta moltes dificultats des de la prohibició d’ús de l’arsenit sòdic ja que no existeix alternativa i únicament es pot lluitar amb mesures preventives durant les pràctiques manuals com la poda o la verema, però a causa de la mecanització açò també és bastant complicat. Per tant, l’única solució de la qual disposa l’agricultor és arrancar el cep afectat per evitar que la malaltia es propague, cremar aquest cep i replantar, treballs que suposen un cost afegit als del cultiu i un lucre cessant important fins que el cep torna a estar en plena producció.

En conseqüència, la Unió ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura que s’inicien per part de l’IVIA les línies de recerca necessàries per aconseguir un producte que substituïsca l’arsenit sòdic, que siga efectiu i eficaç i al mateix temps assequible per a l’agricultor.

Mentre açò ocorre, el sector necessita una línia d’ajudes als agricultors per a la reposició dels ceps afectats, incloent la seua destrucció, per evitar una pèrdua de la capacitat productiva del nostre sector.

Comparteix

Icona de pantalla completa