Diari La Veu del País Valencià
Castelló – El PAI més gran d’Europa
La diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà, va presentar un seguit de preguntes escrites al Consell en les quals es demanava, que dins de les estrictes competències autonòmiques, quina valoració feia el Consell de l’entrada en concurs de Creditors de l’empresa que havia de fer el PAI Marina d’Or Golf als termes municipals de Cabanes i Orpesa , i quines repercussions té en la tramitació d’aquest PAI.

Igualment, Mollà preguntava si pensa el Consell, vista la conjuntura del sector urbanístic i el de l’empresa, fer cap recomanació als ajuntaments implicats, donat que la repercussió no seria a nivell local sinó com a mínim provincial.

Segons exposava la diputada en la seua pregunta, en 2005 es va aprovar l’adjudicació a “Construccions Castelló 2000” del major PAI d’Europa, Marina d’or Golf (popularment conegut com a Mundo Ilusión pel parc temàtic que va servir d’excusa per a promoure és PAI

Aquest PAI és paralitzat pels ajuntaments per interès de l’empresa ( no arriben a aprovar el programa), i posteriorment anul·lat en dues ocasions pel TSJ valencià, pendent ara dels recursos presentats. En total silenci, al gener de 2011, Construccions Castelló 2000 és absorbida per “ Marina d’Or-Loger SA ( 04/01/2011) . I a l’octubre de 2012, Marina d’Or-Loger SA, també en silenci, decideix canviar-se el nom de COMERCIALIZADORA MEDITERRÀNIA DE VIVIENDAS S.Ahttp://www.boe.es/borme/dias/2013/10/09/pdfs/borme-a-2013-193-12.pdf , un nom anodí que no relaciona a aquesta amb el grup Marina d’Or.

Va ser en maig passat, quan es va saber que la desconeguda per tots “ COMERCIALIZADORA MEDITERRÀNIA DE VIVIENDAS es trobava en situació de concurs de creditors i intervinguda per l’administració concursal, segons ha establit el Jutjat del Mercantil NÚM 1 de Castelló en acte de data 24 d’Abril de 2014. Per tant, l’empresa que encara té adjudicat el PAI Marina d’Or Golf, el més gran d’Europa segons s’ha explicat, està en concurs de creditors.

La resposta que dóna ara la Consellera Bonig, és que l’acte del Jutjat Mercantil núm. 1 de Castelló, que declara en concurs a l’empresa, es va publicar en el BOE en data 29 de maig de 2014, obrint a partir de l’endemà, el termini d’un mes per a la comunicació de crèdits, i fins l’obertura de la fase de liquidació no es produeix “ necessàriament” la resolució del contracte. En tot cas, apunta la Consellera, és l’administració competent per a decidir sobre la resolució del contacte, la municipal.

El coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, i regidor de Cabanes, Carles Mulet, ha lamentat aquesta falta total de resposta i valoració del Consell, de la situació en la que queda un PAI que afecta no sols a dos termes municipals, sinó que les seues dimensions tenen un impacte més global “ sabem que “necessariament”, no es resol el contracte per l’entrada en concurs, però ha quedat acreditat que l’empresa que tenia adjudicat fer una PAI de 18.000.0000 m2, no té ja cap solvència econòmica, i pensem serà impossible en primer lloc trobar cap finançament i avals per dur a terme les actuacions compromeses, i en segon lloc, si es declara en concurs entenem finalitza la seua activitat urbanitzadora i més si parlem de dimensions ciclòpies com aquestes, per tant, el Consell, qui té la potestat de retirar les competències urbanístiques als municipis, no pot ara rentar-se les mans, quan van ser còmplices i van aplaudir aquest model urbanístic.

Mulet ha recordat que la situació en la qual queda el futur del PAI és preocupant, perquè hi ha desenes de propietaris del sòl, que des de fa anys han començat a pagar un IBI urbà altíssim per un PAI anul·lat reiteradament en els tribunals, i on la urbanitzadora ha entrat en concurs “ si tot açò, per a la Conselleria no és per agafar un posicionament al respecte, o almenys fer una valoració política del fet, no entenem per a que ha assumit l’àrea de urbanisme, si ni opina, ni valora, ni actua davant la situació del projecte urbanístic més gran que té a hores d’ara en el territori valencià. La tàctica de l’estruç potser els funcione per a escapar momentàniament de la situació de la qual són corresponsables al donar-li tots els vist i plau, però això no soluciona el problema i tard o d’hora tocarà actuar”

Compromís per Castelló

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa