Diari La Veu del País Valencià
La brigada forestal de cabres de Xixona

RedactaVeu / Xixona

El Consistori, governat pel PSPV, ha contractat els serveis de Jesús, un pastor de la Carrasqueta, perquè durant aquest temps portara el seu bestiar de cabres blanques a la zona de Vivens, per a netejar una àrea d’unes 1.200 hectàrees. L’edil de Medi ambient de Xixona, Francisco Torregrosa, va explicar que s’han vist obligats a impulsar aquesta iniciativa davant el perillós estat que presentava la muntanya i la falta de manteniment per part de la Generalitat.

Els animals s’han menjat les pastures, carrasques i matolls que havien crescut a eixes zones. A més, es tracta d’una intervenció molt menys invasiva que les realitzades per les brigades, i més natural i beneficiosa per al medi ambient.

Cal recordar que fa unes dècades era un costum i una manera de guanyar-se la vida, la ramaderia i el pasturatge, que s’ha anat abandonant, i que permetia mantenir netes les muntanyes, i a més servia per a alimentar el bestiar i calfar les cases.

Els animals triats per a aquesta labor a Xixona són també els millor preparats per a aquesta tasca, ja que la cabra blanca té gran facilitat per a accedir a zones abruptes i menjar-se pràcticament qualsevol matoll.

L’edil de Medi ambient recorda que fa dos segles hi havia a Xixona 18.000 caps de bestiar que mantenien les muntanyes netes, però ara a penes queden un parell de ramats al municipi a causa de la falta de rendibilitat de la ramaderia i els baixos preus que es paguen per la carn i la llet. La intenció és que els animals tornen a pasturar a la tardor i repetir experiència el pròxim any.

>

Cabres per la Carrasqueta-Terramar08

Comparteix

Icona de pantalla completa