Diari La Veu del País Valencià
Castella – La Manxa va donar l’ordre de no extingir l’incendi d’Aiora
RedactaVeu / Cadena Ser / Aiora

L’incendi ocorregut a Aiora fa dues setmanes podria haver-se evitat si l’administració castellanamanxega no haguera donat l’ordre als bombers d’Albacete que no podien actuar al País Valencià.

Aquesta és la denúncia que fan els efectius, voluntaris i veïns que van treballar en l’extinció del foc i que aquest matí s’han reunit per a valorar les actuacions de les dues comunitats autònomes.

El foc, que va calcinar més de 700 hectàrees, es va originar a tan sols dotze minuts de la dependència de bombers més propera, a Almansa, província d’Albacete. No obstant açò, segons els efectius, quan es disposaven a intervenir, “amb l’equip necessari i ja en moviment, el Parc va rebre l’ordre, per part de la central del Sepei (Servei Provincial d’Extinció d’Incendis), de tornar”.

El Sepei, també, “havia rebut l’ordre de la central del Infocam” amb l’argument que “el territori on s’havia produït l’incendi pertanyia al País Valencià” i l’extinció del foc “no era competència del govern regional de castella – la manxa”.

Per a Bonfilio Cámara, del grup de voluntaris que va col·laborar en l’extinció, “la muntanya no entén de fronteres”. Afirma que es tracta d’una situació “molt greu”, que podria haver quedat en un conat d’incendi si s’haguera actuat de forma coherent.

Cámara assegura que no té cap sentit que els cossos de seguretat no puguen actuar a altres comunitats i que “s’ha negat el principi d’auxili al País Valencià”. “Què passaria en un accident al límit d’ambdues comunitats, on el cotxe queda a València i la víctima ferida al terme d’Albacete?”, es pregunta el voluntari.

Els efectius de bombers i veïns afectats esperen que aquesta situació servisca com a precedent per a canviar l’actuació.

Comparteix

Icona de pantalla completa