Diari La Veu del País Valencià
El patrimoni de Catí es posa a punt per a rebre la Llum de les Imatges
EFE / Catí

En total, la Fundació la Llum de les Imatges ha invertit prop de 300.000 euros en aquest municipi, 160.199 euros en la llotja i 135.106 en l’església, segons ha explicat la gerent de la Llum de les Imatges, Carmen Quintero.

Els treballs en la població marxen a bon ritme, així com en la resta de municipis que acolliran l’exposició de la Fundació, Vinaròs, Benicarló i Culla.

Per açò, ha dit Quintero, es preveu que a la fi de novembre es puga inaugurar la mostra en aquesta zona de les comarques del Nord.

Quant als treballs en l’església de Catí, declarada Bé d’Interès Cultural (BIC), la gerent de la Fundació ha explicat que al juny es van iniciar els primers treballs per a rescatar la “interessant” decoració del segle XVIII, que es trobava oculta, en l’església parroquial.

La parròquia de Catí, data del segle XIV, (entorn de 1315), i és un dels temples característics d’arcs diafragma coberts amb armadura de fusta, que va ser objecte de diverses ampliacions durant els segles XIV i XV.

Els restauradores de la Fundació van realitzar proves en la nau del temple i van traure a la llum uns esgrafiats que estaven tapats per una capa de pintura blanca, i els orígens de la qual es remunten al segle XVIII. Aquestes ornamentacions mostren motius vegetals i figures antropomorfes.

Al llarg de les pròximes setmanes, continuaran els treballs per a recuperar aquesta ornamentació, dins la campanya de restauració i difusió del patrimoni artístic que desenvolupa La Llum de les Imatges en el Maestrat

A mitjan juliol, es va formalitzar el contracte i es va començar a treballar en la coberta del temple, la qual, segons ha explicat Quintero, “estava totalment destrossada, en estat d’emergència”.

La coberta data del s.XIV i en aquests moments s’està analitzant quines parts originals es poden recuperar per a la seua restauració, ha afirmat la gerent, que hui mateix ha estat supervisant els treballs a Catí.

La intervenció en les cobertes comprén la substitució de la coberta de la nau principal de l’església, de la coberta de la sagristia i la meitat de la coberta de la Capella.

Les obres de la Llotja-Casa de la Vila van ser adjudicades a l’abril i abasten diversos treballs en la façana i la capella de l’edifici amb un termini d’execució de sis mesos.

L’edifici, construït en el segle XV, respon a una clara tipologia de monument concejil, similar als de Morella, Forcall, Cinctorres, o Ares.

Aquestes actuacions, al costat de les de les altres tres poblacions, culminaran, a la fi del 2013, amb una exposició que donarà a conéixer tot el patrimoni històrico-artístic del Maestrat castellonenc, en quatre seus expositives.

Comparteix

Icona de pantalla completa