Diari La Veu del País Valencià
Exploraran una zona de la Vila Joiosa desconeguda per a l’arqueologia
EFE / La Vila Joiosa

L’Associació Espanyola de Joves Investigadors de Patrimoni Arqueològic (Ajipa) ha escollit la Vila Joiosa per a realitzar el seu primer projecte de recerca, consistent a explorar una part del sud-oest del municipi “desconeguda” des del punt de vista arqueològic.

Fonts d’aquesta entitat i de l’Ajuntament de la Vila Joiosa han explicat que eixa zona està formada per uns terrenys que comprenen una successió de llomes i barrancs, amb contínues pujades i baixades, que des de fa mil·lennis constitueixen una gran extensió sense quasi terres de cultiu ni aigua, amb una vegetació en la qual predominen matolls com l’espart.

Eixes característiques han provocat que, en èpoques històriques, aquest territori estiguera molt deshabitat i que l’Arqueologia li haja prestat poca atenció.

No obstant açò, en aquesta zona no sempre van predominar les àrides llomes costaneres, perquè fins a fa 18.000 anys, el clima era més fresc i plujós i el nivell del mar estava més de cent metres per baix de l’actual.

Eixa franja va ser batejada amb el nom de ‘frontera-desert’, ja que, l’escàs interés de les cultures històriques per a poblar el lloc, va desembocar que els seus terrenys feren amb freqüència de frontera.

D’ací, la frontera de la cultura de l’Argar fa quatre mil anys, en l’Edat del Bronze, o la del pacte d’Almizra entre Castella i Aragó el 1244.

Eixes raons han motivat l’interés de l’Ajipa per emprendre el seu primer projecte de recerca de camp en eixe enclavament.

L’estudi, denominat ‘Projecte Frontera-Desert’ i promogut per Ajipa i per la Regidoria de Patrimoni Històric, compta amb el suport de la Diputació d’Alacant i estarà dirigit pels tècnics Alfonso Monsalve, María Dolores Lloret i Sergio Espanya.

Els joves desenvoluparan aquest treball en plena ‘frontera-desert’, un projecte en principi difícil, que potser no ho siga tant a causa de la riquesa patrimonial de la zona i a altres factors, segons les mateixes fonts.

Un d’ells és que el coneixement que la denominada ‘frontera’ la creuava una calçada que unia dues de les nou ciutats romanes del País Valencià, Lucentum (Alacant) i Allon (la Vila Joiosa), es va usar durant més de 2.000 anys.

També hi ha evidències en la calçada d’una ‘mutatio romana’ o posada per al canvi de cavalls dels viatgers.

Els investigadors tindran també l’oportunitat de demostrar la seua capacitat de detectar jaciments prehistòrics, la qual cosa enriquiria l’arqueologia de la localitat alacantina, on se’n coneixen encara molt pocs.

Pel que fa al projecte, el regidor de Patrimoni Històric, Pepe Lloret, ha destacat que és “totalment innovador i permetrà explorar una zona desconeguda de la Vila” des del punt de vista arqueològic.

Lloret ha afegit que, amb la suma d’aquest, la localitat atresora “un ingent patrimoni històric i cultural que la posiciona com a destinació de turisme cultural”.

Amb aquest projecte es posa a prova, no solament la qualificació i formació dels investigadors, sinó també la seua forma física, en tractar-se d’un terreny format en la seua major part per pendents.

Ajipa és una associació que conjumina els esforços d’un equip multidisciplinari de joves investigadors entre els quals es troben arqueòlegs, antropòlegs i conservadors-restauradors.

Comparteix

Icona de pantalla completa