Diari La Veu del País Valencià
Sueca inaugura la primera edició de TASTA’M
La capital de la Ribera Baixa convida a tastar i assaborir l’essència de la seua gastronomia local en la primera edició del Tasta’m.

Sueca acull des d’este dilluns i fins el pròxim diumenge, 25 de setembre, la primera edició de les jornades gastronòmiques Tasta’m, Arrossos, Tapes i Vi a Sueca.

El prestigiós cuiner Miguel Barrera, el xef del Restaurant Cal Paradís de la Vall d’Alba, amb una Estrella Michelin, va estar l’encarregat d’inaugurar este dilluns les jornades al saló d’actes de la Biblioteca Municipal de Sueca. La primera sessió va culminar de la mà de Jordi Morera, l’actual xef de la Cafeteria del MuVIM, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, que ha passat també per la cuina dels restaurants Seu Xerea i Carosel, de València. Ambdós van reivindicar la cuina d’arrel, la tradició, la memòria i els productes autòctons i de temporada com a màxima de la gastronomia valenciana. Les dos primeres sessions van ser seguides per representants de la restauració local, estudiants d’hostaleria i demés públic curiós i amant del món de la gastronomia.

El Tasta’m, que s’ha presentat este dimarts a l’emblemàtica Muntanyeta dels Sants de Sueca, busca convertir-se en un espai gastronòmic de referència fent coincidir la didàctica i la formació gastronòmica, els productes de qualitat i proximitat del municipi i el bon saber fer dels restauradors locals. El Tasta’m sorgeix com a una iniciativa de l’Ajuntament de Sueca, impulsada des de la Regidoria de Turisme, amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de València, València Turisme i el Gremi d’Hostaleria de Sueca i el seu objectiu principal és convertir estes jornades en un autèntic espai de dinamització de la gastronomia local, per fomentar alhora el comerç i els plats i productes típics de la capital riberenca.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, ha destacat precisament la bona mà del sector de la restauració local. «A Sueca tenim uns productes d’una qualitat excel·lent i una restauració de primera. La nostra cuina és un referent en la gastronomia valenciana i també a nivell internacional perquè, entre d’altres coses, som experts en el conreu i l’elaboració de l’arròs, un dels productes més valorats de la gastronomia a nivell mundial» ha assenyalat Tamarit.

La màxima representant del consistori, però, ha reivindicat també la necessitat de «sumar esforços i fer pinya entre el sector» i ha convidat als restauradors i als joves estudiants d’hostaleria a aprofitar estes jornades i absorbir tots els coneixements que estan aportant els grans mestres de la cuina participants en esta primera edició. «Em reitere en una idea que defense i defensaré sempre. No cal que busquem fora, ni tampoc que inventem res de nou. Som rics en una cuina tradicional potentíssima, que és alhora un dels nostres principals atractius turístics i un dels nostres trets identitaris com a poble» ha afirmat l’alcaldessa.

«Després d’una intensa setmana de festes i una emocionant setmana de MIM, arranca la primera edició del Tasta’m, per arrodonir la festa d’este setembre de la millor manera possible, amb la millor cuina» ha apuntat el regidor de Turisme a l’Ajuntament de Sueca, Xavier Masó, i ha continuat «El Tasta’m vol posar en valor el conjunt gastronòmic de Sueca, la cuina rica i diversa que sempre ha caracteritzat a este poble arrosser per excel·lència i estimular i ajudar alhora als nostres restauradors perquè mantinguen i guanyen clientela tot recuperant i apostant per la nostra cuina ».

El titular de Turisme ha incidit també en la Festa del Tasta’m. Masó ha explicat, davant dels mitjans de comunicació, que la nova iniciativa tindrà com a colofó una ruta de la tapa i unes jornades gastronòmiques en les quals participaran vora una vintena de restaurants locals i ha aprofitat l’ocasió per agrair als participants la seua implicació i l’entusiasme dipositat en esta primera edició.

La ruta de la tapa, tindrà lloc entre el 22 i el 24 de setembre, des de les 19 h. i fins les 22 h. Enguany participaran la Cerveseria Els Porxerts, El Baró de la Birra, Bar- Cafeteria Mossets, Café & Bar Sumai, Cafeteria Sequial 20, Pizzeria Bonestar, La Galeria, Cafeteria – Restaurant La Tertúlia i Cafeteria – Bocateria La Punta. Els restaurants i bars participants serviran a 1,50 € cada tapa.

D’altra banda, els restaurants participants en les jornades gastronòmiques oferiran durant quatre dies, entre el 22 i el 25 de setembre, menús a un preu de 18 euros (no inclou beguda) en els quals l’arròs tindrà un protagonisme especial. Els participants en les jornades gastronòmiques seran els següents: Restaurant El Llopis, Restaurant Ri-Ra, Restaurant La Granja, La Fi de la Fam, El Niu, London, El Rebost, Cerveseria Els Porxets, i Cafeteria El Sequial 20.

El Tasta’m, una finestra oberta a la reflexió i la formació gastronòmica

El periodista i escriptor suecà, Emili Piera, experienciat en el món del periodisme gastronòmic, ha estat l’encarregat de conduir i presentar l’acte. A més de destacar la participació de Barrera i Morera, el periodista ha repassat els actes que tindran lloc fins el proper divendres. Demà dimecres, 20 de setembre, la Biblioteca Municipal de Sueca acollirà a les 19:00 h. la presentació del llibre «La memòria del sabor» a càrrec del periodista, professor i assagista, Joan Garí. D’altra banda, el dijous 22 de setembre, a les 19:30 h. s’ha programat una xerrada informal sobre Wikipaella a càrrec de Paco Alonso, reporter de TVE i pare de la idea. I el divendres 23 de setembre, a les 19:00 h., hi haurà una taula rodona sota el lema «Vinoteques, bars de vins i locals de tapes. Les noves tendències dels vins» en la qual participaran Joan C. Martin, enòleg; José Grau, antic representant de bodegas Torres, i el mateix Emili Piera, qui exercirà com a moderador. Ambdós actes se celebraran a l’Ateneu de Sueca.

En la seua intervenció, Piera ha assenyalat que un dels objectius principals del Tasta’m és demostrar també als professionals i estudiants de l’hostaleria que és possible renovar el repertori de cartes i menús en un sentit menys estrangeritzat i recorrent sempre a allò més nostre. «El més intel·ligent és recórrer sempre al producte autòcton i de temporada, bo i barat. Ja ho deia Josep Pla, tota cuina és menjar-se el paisatge» ha conclòs el periodista.

Comparteix

Icona de pantalla completa