Diari La Veu del País Valencià
Alzira – Suport als llauradors valencians
Des de Compromís per Alzira hem presentat una moció per tal de millorar les ajudes econòmiques destinades a pal·liar els efectes del veto rus a les importacions europees en relació al productes agraris valencians i en especial per a que els cultius com els cítrics, el caqui o la magrana.

Ja a meitat d’agost, el diputat de Compromís, Josep Mª Pañella, va anunciar la presentació d’iniciatives parlamentàries per conèixer les mesures previstes pel Consell per recolzar al sector agroalimentari per compensar el veto de Rússia. El diputat va advertir de la necessitat de “compensar als agricultors valencians que ja de per si pateixen una difícil situació per l’estructura i per la baixa rendibilitat de les seues explotacions i més ara que el camp es veu més perjudicat pel conflicte internacional i la sequera”. Per això, Compromís ha demanat la compareixença del Conseller d’agricultura, José Císcar.

Uns dies més tard, els diputats de Compromís en les Corts, l’eurocambra i el Congrés, Josep Maria Pañella, Jordi Sebastià i Joan Baldoví, es reuniren amb els presidents de la Unió de Llauradors, Ramon Mampel i d’AVA, Cristóbal Aguado, per a tractar el nou problema per al camp valencià que se’n deriva del veto de Rússia a les exportacions agrícoles valencianes. Tots tres han oferit presentar totes les iniciatives que les entitats agràries els facen arribar per a defensar els interessos dels llauradors valencians, la continuïtat de milers de llocs de treball i un sector econòmic encara important en moltes comarques del País Valencià.

A nivell del Congrés dels Diputats s’han registrat preguntes per conèixer les accions portades terme pel Ministeri d’Agricultura i el d’Exteriors per esmorteir el cop del veto rus. El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha anunciat que, “front a la inoperància del govern espanyol en este tema tan important, anem a demanar la compareixença de la ministra d’Agricultura, perquè explique per quins motius s’han exclòs els cítrics, la magrana i el caqui de les ajudes europees sense que el govern de Rajoy alce la veu. Per altra banda, també anem a presentar una proposició no de llei per exigir al govern central que faça tot el possible perquè els productes valencians també estiguen inclosos en eixes ajudes”.

Per la seua part, l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, ha recordat que els propers dies 3 i 4 de setembre es reunirà la comissió d’Agricultura del Parlament Europeu i “des de Compromís hem demanat al president que incloga un punt urgent i extraordinari, referent a les conseqüències que tindrà el veto de Rússia als productes agrícoles europeus i els valencians en particular”. Sebastià ha informat que des de Compromís, “es lluitarà des de dos fronts: Per aconseguir que els productes com els cítrics, el caqui o la magrana estiguen dins de les ajudes com altres productes com el kiwi que sí que cultiven els italians. Després, anem a proposar que la UE replantege la seua política exterior, que ha fet que els nostres agricultors paguen les conseqüències d’un conflicte en el qual no tenen ni part ni veu”.

Per últim, altres reivindicacions que inclou la moció que des de Compromís per Alzira presentem són:

-Instar al Consell perquè duga a terme les accions oportunes per tal de que el Govern de l’Estat procedisca a exigir a la Unió Europea la revisió del compliment de les clàusules de respecte dels drets humans que consten en els tractats de tercers països, deixant sense efecte aquests tractats en el cas de certificar-se el seu incompliment.
-Instar al Consell perquè sol·licite del Govern de l’Estat establir la preferència europea en l’adquisició dels productes agraris davant l’actitud de països tercers, que tenen acord preferencial amb la Unió Europea, i que col·laboraran amb Rússia.
-Instar al Consell a que demane al Govern de l’Estat que presente les propostes oportunes davant la Unió Europea per intensificar i reordenar les polítiques destinades a la busca i obertura de nous mercats així com a la conservació dels mercats actuals.

-Instar al Consell a crear una mesa de seguiment del conflicte derivat del veto rus a les importacions de productes del Unió Europea en la que estiga representat el Consell, les organitzacions professionals agràries i els grups polítics de Les Corts.
Diego Gómez

Compromís per Alzira

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa