Diari La Veu del País Valencià
Alzira – Rebuig a la modificació de la llei electoral
Gómez: “En Alzira es possible un canvi del govern al 2015 que ara Bastidas i el PP volen evitar canviant la Llei”

El govern de Mariano Rajoy ve anunciant des de fa unes setmanes una modificació de l’actual Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General pel que fa a les eleccions municipals. Tot i que no hi ha encara cap proposta concreta, les diverses informacions apunten a, d’una banda, l’elecció directa dels alcaldes (de manera automàtica o amb una segona volta) i, d’una altra, l’assignació de la majoria absoluta dels regidors corresponents al partit que obtinga un determinat percentatge de vots, repartint-ne els regidors restants entre les altres formacions polítiques segons l’actual sistema (Llei d’Hondt).

Tot i que la pràctica totalitat de partits polítics ha manifestat públicament el seu rebuig a eixa modificació, sembla que la intenció del PP és aprovar-la siga com siga, fins i tot en solitari, contradient les declaracions realitzades pel President del Govern fa escassament un any (febrer del 2013) en les que assegurava que “mai modificaré la llei electoral per majoria, perquè crec que hi ha consensos bàsics que cal preservar”.

Què ha canviat des d’aleshores? Amb independència que el PP ens ha demostrat a bastament que no li cal cap motiu per desdir-se de tot i realitzar tot just el contrari del que afirmava, després d’aquelles declaracions ha hagut unes eleccions europees que han evidenciat (com així també ho palesen totes les enquestes sociològiques) la fi del bipartidisme i, amb ella, la del sistema d’alternança en què ens trobàvem instal·lats. És a dir, el PP veu seriosament amenaçada la seua supremacia electoral, sobretot a l’àmbit municipal. Per a qualsevol partit polític democràtic la constatació d’eixa tendència el faria reflexionar sobre les seues praxis o sobre el seu missatge. El PP, però, prefereix usar la seua majoria absoluta per intentar modificar l’actual sistema per un altre que li siga més propici. Una mena de colp d’estat legal que pervertiria la voluntat de la ciutadania i reduiria la seua representativitat.

Amb tot, encara gosen qualificar la proposta com a una “regeneració democràtica”. Coincidim plenament en la necessitat d’una regeneració. Però, per a ser efectiva, hauria d’anar just en la direcció contrària del que es proposa. L’actual sistema electoral compta amb dos filtres que distorsionen la voluntat popular: d’una banda, la fórmula d’assignació de regidors (l’anomenada Llei d’Hondt), que premia les llistes més votades i castiga les minoritàries, i, d’una altra, la del 5 % necessari per a optar a la representació, que deixa fora, de vegades, opcions que sí que l’obtindrien amb un sistema proporcional.

Però des de Compromís no només ens quedem en manifestar el rebuig a aquesta forma d’actuar sino que plantegem alternatives al que el diu PP. Bàsicament, la modificació que considerem deuria fer-se aniria en el sentit d’aconseguir una major adequació amb la voluntat democràtica de la ciutadania. Concretament ens centraríem en tres aspectes: Substitució del mètode d’Hondt d’assignació pel mètode Hare, l’eliminació de la barrera electoral del 5 % i l’establiment d’un sistema de llistes obertes.

Diego Gómez
Compromís per Alzira

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa