Diari La Veu del País Valencià
Els llibres de text en l’educació obligatòria “han de ser gratuïts”
RedactaVeu / País Valencià

Per a la síndica i coordinadora d’EUPV en Les Corts, Marga Sanz, “seria un afront a la societat que la consellera Català fes desaparéixer l’ajuda als llibres de text”. Així, per a Sanz, els més de 47 milions d’euros pendents de pagament a les famílies i a l’alumnat més necessitat, “no estan entre les prioritats de la consellera Català, més preocupada en ampliar els concerts amb els centres privats que de garantir l’accés als mitjans imprescindibles per a l’educació de l’alumnat, al mateix temps que posa en seriosos problemes econòmics un sector que, de fet, ha finançat els retards i la manca de pagament per part de la Conselleria”.

“La Conselleria d’Educació no pot fer més amb menys, com deia la consellera. L’educació es pressuposta o no es pot garantir”, ha declarat la síndica d’EUPV qui considera que “ni l’alumnat ni les famílies són les prioritats” de la consellera Català. Sanz ha recordat que els pressupostos han anat retallant la partida de llibres fins a deixar-la en una quantitat irrisòria i vergonyosa: en tres cursos el pressupost per a llibres ha passat de 42,4 milions d’euros a 7 milions reals. “Aquest maquillatge dels pressupostos, sotmés a successives modificacions, no ha fet més que reduir les ajudes a llibres, quan no fent desaparéixer les ajudes destinades a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO)”, conclou Sanz.

El PSPV exigeix que es convoquen com més prompte millor les ajudes de llibres

La portaveu socialista d’Educació en Les Corts, Pilar Sarrión, ha exigit al Consell que “es convoquen com més prompte millor les ajudes de llibres a primària i a secundària”. Per açò, ha instat la consellera d’Educació, María José Catalá, al fet que “reduïsca o retalle d’on vulga; dels sous, els sobresous o dels sobres, però que paguen els deutes que té contrets en conceptes de beques i ajudes a famílies, a menjadors, als centres o als llibreters perquè 18 anys de desgovern en aquesta comunitat han donat per a molt”.

Sarrión ha recriminat que “en plenes vacances la senyora Català encara no ha tancat el curs escolar perquè enguany té pendent per a convocar les beques de ‘bonollibre’ per als alumnes de primària i secundària” i ha assenyalat que “sembla ser que el retard de la convocatòria podria finalment significar que no es convoquen les ajudes per falta de fons, segons dades de la mateixa conselleria”. La portaveu socialista ha afirmat que “aquesta mesura ens sembla una burla a tots els valencians, per a tots els alumnes que ja no podran sol·licitar el ‘bonollibre’ i, a més, per a totes les famílies i els llibreters als quals encara deuen les ajudes del curs passat i de l’anterior, des de 2011, cosa que suposa més de 45 milions d’euros”.

La diputada socialista ha recordat quina ha sigut la trajectòria d’aquestes ajudes i ha indicat que “en 2011 el Consell va pressupostar quasi 50 milions d’euros i només va en concedir 42 milions en ajudes; en 2012 van pressupostar 49’9 milions d’euros, quasi 50 milions, i només van disposar de 28’5 i ara, en aquest curs, en 2013, el que pressupostaven eren 14 milions d’euros que han reduït a 7 milions d’euros”. Segons Sarrión, “amb aquests 7 milions, evidentment, no tenen per a pagar el que deuen i fer una nova convocatòria”.

Comparteix

Icona de pantalla completa