Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu acusa la Generalitat de donar ales al ‘lobby’ de l’aigua d’Alacant
RedactaVeu / Alzira

La plataforma Xúquer Viu ha acusat la Generalitat de “continuar donant ales al ‘lobby’ d’aigua” d’Alacant per a “emportar-se la millor aigua” del Xúquer “per al negoci i l’especulació” mentre “menyspreen” l’aigua en l’Assut de la Marquesa per ser solament apta per a l’agricultura.

L’entitat ha respost així al director general de l’Aigua, José Alberto Comos, després d’afirmar que qualsevol decisió sobre la gestió de l’aigua del Xúquer s’adoptarà amb “un consens ampli” i “escoltant” els usuaris.

Xúquer Viu assegura en un comunicat que l’única presa d’aigua que compta amb consens és l’existent, en l’Assut de la Marquesa, al final del riu, i critica que Comos “sembla ignorar” que els usuaris no són solament els econòmics sinó tots els ciutadans.

“Aquest pretés consens no és altra cosa que un nou intent d’esprémer el Xúquer, amb la connivència del Ministeri de Medi Ambient i la Confederació, que han facilitat el camí canviant la consideració de sobrants per excedents i deixant la porta oberta a futurs transvasaments aigües a dalt”, declara la plataforma.

Segons han indicat, el ” ‘lobby’ de l’aigua” d’Alacant està integrat per la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, l’Alacantí i Consorci de la Marina Baixa i la Taula de l’Aigua.

També acusa la Generalitat de ser la responsable de deixar “pràcticament sense cabal” els últims quatre quilòmetres del riu, a partir de l’Assut de la Marquesa “i emportar-se tots els cabals possibles cap a Alacant”.

Xúquer Viu defensa l’aplicació de la Directiva marc de l’Aigua per a aconseguir el bon estat de les masses d’aigua -rius, aqüífers i zones humides- “en lloc de prosseguir amb la deterioració dels espais d’aigua i el conflicte permanent per l’apropiació de l’aigua”.

Al seu judici, és “inconcebible” que no s’haja tallat la “sagnia” del Xúquer a la Manxa oriental i que se li hagen concedit les mateixes assignacions que en el Pla de 1998, 400 hm³ l’any i altres 65 de reserva.

“No s’entén que si el mateix pla reconeix que la recàrrega natural de l’aqüífer de la Manxa oriental és de 260 hm³/any s’autoritzen extraccions per 320 hectòmetres, si no és per a aprofundir més en la sobreexplotació de l’aqüífer i del riu”, han agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa