Diari La Veu del País Valencià
Sueca planteja la modificació de l’ordenança reguladora de guals
L’Ajuntament de Sueca, en el ple ordinari de març celebrat el passat dijous, va aprovar la modificació de l’ordenança municipal de concessió de llicències per autoritzar l’accés de vehicles a un local, a través de la vorera, des de la via pública. El punt va estar aprovat pels membres de tots els partits polítics en representació a l’hemicicle municipal, a excepció del Grup Municipal Socialista que va votar en contra.

La modificació d’esta ordenança implicarà, entre les principals novetats, la reducció de les dimensions de les portes d’accés exigides que abans era de 4 metres, als carrers de menys de 7 metres d’amplària, i ara de 3,5 metres i també significarà que els veïns dels carrers on no hi està permés l’estacionament en la via pública puguen acollir-se a les mesures exigides per als carrers majors de 7 metres d’amplària per sol·licitar la llicència, 2,70 metres per al garatge individual i 2,80 metres per al col·lectiu. Això comportarà que més cases o habitatges puguen optar als guals sobretot al centre de la ciutat, però també a l’extraradi, ja que abans no podien demanar el gual perquè no reunien les dimensions ni les condicions exigides. Així, tal com ha assenyalat el regidor d’Urbanisme, Julio Serra “gràcies a esta modificació es preveu que s’incrementen entre 500 i 600 guals, que es tradueix en 700 o 800 vehicles que poden entrar dins les cases, això ajudarà a alliberar espai a la via pública”.

La modificació d’esta ordenança ve coent-se des de principi de l’actual legislatura per part del govern municipal. En este sentit, en el ple del passat mes d’octubre es va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal socialista transigida per l’equip de govern perquè s’acordara estudiar la possibilitat de poder estacionar en els guals permanents individuals i modificar les exigències tècniques de l’ordenança per augmentar la concessió de llicències.

Una vegada estudiada la proposta, tenint en compte les aportacions ciutadanes com ara l’estudi tipològic dels carrers i parcel·les de Sueca realitzat per un arquitecte local i realitzats els corresponents informes tècnics per part de la Policia Local i els tècnics municipals d’Urbanisme es va concloure que dur a terme esta iniciativa seria inviable atenent diverses raons. Entre els principals motius s’exposa que esta possibilitat va en contra de la naturalesa jurídica pròpia del gual, es produiria un greuge comparatiu entre els guals dels garatges individuals respecte dels col·lectius o comunitaris, es detecta la complexitat del control de la legalitat de la mesura i també la dificultat de la maniobrabilitat que provocaria per a l’accés a alguns aparcaments. També s’al·lega la contradicció que suposa respecte a normes de jerarquia superior, les dificultats en la forma procedimental per aplicar la mesura i la manca d’efectius per atendre els requeriments que es podrien generar a partir de la seua aplicació.

Serra ha afirmat: “L’objectiu d’esta corporació és minimitzar l’impacte dels vehicles al casc antic de la ciutat, per això s’han dut a terme actuacions de conversió de carrers, així com la creació de noves zones d’aparcament públics”. Així, de manera paral·lela, des d’inici de la legislatura i des de la Regidoria d’Urbanisme s’està treballant per a reparar el dèficit en les places d’estacionament, per això es va crear la nova zona d’aparcament públic a l’Avinguda de la Ciutat de Pamplona i s’ha confirmat ja que hi ha en previsió crear-ne altra a l’Avinguda del Mestre Serrano.

També des de la Policia Local de Sueca i coordinats amb el departament d’Urbanisme, es vol dur a terme una nova campanya informativa per explicar als ciutadans, com ha remarcat el titular de l’àrea d’Urbanisme que “els guals s’han de posar per poder passar per un domini públic, per això són necessaris també en aquells carrers on no es pot estacionar”.

La modificació de l’ordenança reguladora de guals es publicarà pròximament al Butlletí Oficial de la Província de València i a partir d’eixe moment s’obrirà un període de 30 dies, a fi que els veïns i veïnes de la localitat puguen presentar reclamacions i suggeriments en el que comprén a esta modificació.

Comparteix

Icona de pantalla completa