Sueca presenta el programa 'Joan Fuster, 25 anys després (1992-2017)'

10 març 2017 01:00h
Els 25 anys de la mort de Fuster era una data que Sueca no podia deixar passar. La commemoració de l'efemèride va encoratjar el consistori a redoblar esforços perquè l'anhelat Museu Joan Fuster esdevingués una realitat aquest any, fent-ho coincidir amb la commemoració, i ara Sueca, que representada en la seva alcaldessa va reivindicar el mateix dia de la inauguració del Museu reconeixements i distincions per qui ha estat un dels intel·lectuals valencians més importants del segle XX, abanderarà la celebració d'un Fuster que perviu en la memòria del seu poble, cinc lustres després de la seva desaparició.
 
L'espai cultural ha acollit aquest matí l'acte de presentació del programa “Joan Fuster, 25 anys després (1992-2017)” que ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de la localitat, Raquel Tamarit; el coordinador de l'aula Didàctica de Cultura Contemporània, Salvador Ortells Miralles i el director de l'IES Joan Fuster de Sueca, Miquel Furió. El programa ha estat organitzat per una comissió constituïda per quatre entitats, l'Espai Joan Fuster, l'Ajuntament de Sueca, la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València i l'IES Joan Fuster, a més també col·laboren, en representació de la societat civil suecana, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats i la Cooperativa Valenciana del Camp Va unir Cristiana. 
 
“L'esperit d'aquest esdeveniment que hem programat al llarg dels propers mesos és, sens dubte, celebrar que Fuster està més viu que mai” ha iniciat la màxima representant del consistori de Sueca, assegurant l'actualitat del seu discurs i convençuda que la casa de l'“homenot de Sueca” reconvertida ara en Museu, Centre de Documentació i Aula Didàctica de Cultura Contemporània serà un autèntic revulsiu pel redescubrimiento de la seva figura i obra. 
 

 
L'alcaldessa s'ha referit a la transcendència de l'obra de l'escriptor més enllà del terme de Sueca. “Fuster va ser un autor polièdric, un agitador de pensaments, un referent cultural i cívic que ha calat profund en la consciència de tot un poble” ha apuntat, assenyalant que la seva obra continua despertant reflexions, estudis i aproximacions que tracten d'aprofundir en la importància de la seva aportació. 
 
“Només hi ha una manera seriosa de llegir, que és rellegir” ha finalitzat Tamarit citant-lo i convidant tots a participar en les activitats programades. “Pensar-lo i rellegir-lo és el millor homenatge que se li pot fer, no deixeu mai de fer-ho” ha afegit.
 
Salvador Ortells ha estat l'encarregat de presentar el programa que compta amb nou jornades i que té com a eix vertebrador l'obra i el pensament de Fuster. En aquest conjunt d'actes variat s'han previst des de presentacions de llibres, taules rodones i tallers, fins a certàmens literaris o actuacions musicals. “Hem buscat que la programació fora d'una diversitat enriquidora i suggeridor sobretot per al públic jove” ha apuntat Ortells. 
 

 
El coordinador de l'aula Didàctica ha destacat la col·laboració d'entitats representants de la societat civil, més enllà de les oficials i acadèmiques. En aquest sentit, en referència a les entitats col·laboradores, dues institucions històriques i arrelades a Sueca, com són el Il·lustri Col·legi d'Advocats i la Cooperativa Valenciana del Camp Va unir Cristiana, ha recordat que Joan Fuster va exercir durant alguns anys de la seva vida la professió d'advocat, i que el primer taller engegat des de l'aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster està elaborat a partir del conte infantil de Joan Fuster Abans que el sol no creme que tracta sobre el procés del cultiu de l'arròs.
 
Aquest mateix matí ha arrencat la programació amb una taula rodona organitzada pel IES Joan Fuster, que ha presentat el mateix director del centre, Miquel Furió, i que ha estat a càrrec de Víctor Llaurat, Xavier Serra i Salvador Vendrell, els tres autors fusterianos, que formen o han format part del professorat del centre. El públic d'excepció, han estat els alumnes de 2n de Batxillerat de l'institut. Més endavant s'ha programat una segona sessió d'aquesta mateixa activitat dirigida a l'alumnat d'ESO. 
 
La programació finalitzarà el dia 18 de juny, dies abans de l'aniversari de la seva mort, amb una jornada de portes obertes en l'IES Joan Fuster, on s'inaugurarà una exposició commemorativa de la denominació oficial del mateix institut.
next