Diari La Veu del País Valencià
Bonig reconeix que és “urgent” implantar incineradores i diu que no suposen cap perill
EFE / València

La consellera Isabel Bonig ha insistit en la necessitat d’obrir un debat sobre les plantes de valorització energètica, en les quals s’incineren residus per a obtenir energia elèctrica, i ha anunciat que després de l’estiu es convocarà una comissió d’experts perquè valore quantes plantes, on i de quin tipus seria necessari instal·lar al País.

“M’agradaria informar a la societat dels beneficis de la valorització energètica i amb aquest propòsit estem tancant unes jornades específiques per a novembre, en les quals participaran catedràtics, ecologistes o gestors de plantes que ja funcionen per a explicar a la ciutadania que no suposen cap problema. De fet, diverses capitals europees disposen d’aquestes instal·lacions al centre de ciutats”, ha assenyalat.

Segons la consellera, “la valorització energètica la imposa Europa, que li dóna prioritat sobre els abocadors”.

“L’actual sistema d’eliminació de residus en abocadors implica soterrar energia calorífica, riscos mediambientals per a les possibles filtracions de lixiviadors i exigeix un manteniment durant 30 anys”, motiu pel qual, segons la consellera “hi ha urgència per plantejar de forma responsable el tema de les plantes de valorització”.

“Malgrat que a Europa funcionen més de 400 -indica la consellera- a l’Estat són quasi una desena. Vulguem o no, governe qui governe, cal tractar els residus, i hem evolucionat molt tecnològicament”.

Segons Bonig, la fórmula escollida per a l’engegada d’aquestes instal·lacions, amb tota seguretat, serà la de concessió de l’explotació mitjançant concurs públic.

“Som capdavanters en el reciclat de residus industrials, disposem de tecnologia avançada però potser aquest tema és una mica desconegut. La gent tira el fem i s’oblida del procés posterior, i crec que ací entra la labor dels polítics”, ha afegit la consellera.

Comparteix

Icona de pantalla completa