Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva – L’ajuntament deuria bonificar el 100% de les llicències d’obra
Roger Cerdà: “proposem que l’ajuntament bonifique el 100% de les llicències d’obra, rehabilitació i millora en tot el nucli antic”

El PSPV de Xàtiva ha proposat que l’ordenança fiscal de 2015 incloga una bonificació del 100% de les llicències d’obra en el nucli antic, perquè les actuacions al barri històric estiguen exemptes de pagar impostos. En concret, segons el portaveu Roger Cerdà, es demana “aplicar una bonificació del 100% en el ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) per a obres de rehabilitació, protecció, millora d’accessibilitat, restauració i manteniment d’immobles situats en el nucli antic”.

Cerdà recorda que és una mesura que s’està aplicant en diverses ciutats que, com Xàtiva, posseeixen un nucli antic considerable i que, a través de llevar càrregues fiscals als ciutadans, s’aconsegueix revitalitzar l’activitat econòmica, potenciar el turisme i millorar les condicions de vida dels residents en eixa zona. El PSPV alerta que la despoblació i la degradació en el nucli antic és cada vegada major, la qual cosa provoca una dinàmica de poc atractiu comercial, descens del trànsit de persones, poca activitat econòmica i finalment tancament de negocis i abandó d’immobles.

Cerdà afirma que “és necessari prendre la iniciativa contra un procés de degradació que podria ser en pocs anys irreversible”. Els socialistes es queixen de la marginació que ha patit aquesta zona perquè “és evident que per a l’equip de govern d’Alfonso Rus el nostre ric centre històric mai ha sigut una prioritat de dinamització, com demostra la successiva pèrdua d’atractius turístics ja siga l’oficina de turisme o el Reial Monestir de Santa Clara, o la pèrdua dotacions de serveis públics com ara Oficina PROP, a més de deixar morir el comerç tradicional que s’han menjat les grans superfícies als afores”.

Els socialistes indiquen que el cost pressupostari d’aquesta mesura és xicotet enfront del potencial benefici de tenir un casc antic viu i dinàmic. “Cal recuperar l’atractiu del nucli històric, frenar la tendència a la despoblació i començar a desenvolupar l’enorme potencial d’aquesta zona”, afirma Cerdà, “sabem que la recuperació d’aquesta zona no serà fàcil, però és el moment d’invertir la tendència. El nucli antic pot ser font de riquesa però el suport ha de ser clar i decidit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa