Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva – Fiscalitat justa i innovadora
Lorente “un govern just ha de fer pagar més a qui més té per poder assegurar i millorar els serveis de la ciutat”

El grup municipal d’Esquerra Unida presentarà avui dimarts, en la Comissió d’Hisenda, una proposta per negociar els impostos municipals de 2015. Des de la formació d’esquerres s’ha anunciat que “volem que s’establisquen diferents tipus impositius en l’IBI per a que el 5% de les propietats (rústiques, residèncials, industrials, comercials…) amb més valor de la ciutat contribuisquen d’una manera més justa i solidària. També anem a proposar diversos preus en les taxes municipals segons el nivell de renda dels usuaris”.

Per al portaveu muncipal d’EU, Miquel Lorente “cal ser molt clar amb la fiscalitat que es defensa”. Des d’EU s’ha informat que “no apostem per un model recaptatori, però la nostra proposta tampoc pot passar per una baixada generalitzada d’impostos”. Per a la formació d’esquerres “necessàriament s’han de cobrar impostos per garantir, millorar i ampliar la qualitat dels serveis municipals, per això apostem per gravar més als col.lectius que tenen més poder econòmic i ajudar als qui tenen majors dificultats”.

Segons Lorente “el dia 10 de setembre registràrem una proposta marc per obrir el debat sobre les ordenances fiscals des d’una perspectiva de progressivitat, perquè cada any la proposta que ens ha presentat el PP no ha contemplat eixe principi ni en el tipus impositiu de l’IBI, ni tampoc en els taxes”. Des del grup municipal d’EU s’ha volgut recordar que “la crisi ha fet aparèixer un nou perfil d’usuari dels serveis municipals: unitats familiars amb tots o quasi tots els membres a l’atur, amb prestacions i subsidis molt baixos i/o amb un important endeutament familiar”. Per aquesta raó, EU veu necessari replantejar-se la forma en que es cobren els preus públics de serveis com les instal·lacions esportives, el Conservatori de Música, el Centre de Malalts d’Alzheimer, les piscines muncipals, el Museu, el Castell… Per fer-ho d’una forma més equitativa, més adaptada als ingressos de les diferents famílies de la ciutat. L’aplicació del prinicipi de progressivitat que EU proposa en els preus de les taxes municipals afectaria positivament a aquelles famílies amb ingressos anuals de menys de 41.000 € (si són 4 o més persones), fins a aquelles amb ingressos anuals de menys de 20.000 € (si són 2 persones). Entre aquestos dos nivells de rendes es contemplen diferents opcions en funció de la renda familiar i del nombre de persones que composen la familia.

Comparteix

Icona de pantalla completa