Diari La Veu del País Valencià
Alcoi / Presentat el Pla d’Acció Local de Medi Ambient
Recull les més de 130 actuacions estratègiques dissenyades en els grups de treball del Consell Local de Participació de Medi Ambient.

L’Ajuntament d’Alcoi va signar la Carta d’Aalborg en febrer de 1998. En aquest marc, s’estableix l’Agenda 21 Local como un instrument d’intervenció local en matèria mediambiental, social i econòmica que permet una planificació del desenvolupament sostenible de forma participada, a través de processos de diàleg i concertació entre les autoritats locals i els components dels teixits socioeconòmic i polític dels municipis.

L’Ajuntament d’Alcoi acaba de presentar el Pla d’Acció Local de Medi Ambient (PAL). Segons el regidor de Medi Ambient Jordi Tormo, “es tracta del document que sorgeix de l’Agenda 21 Local i en què es defineixen les línies generals d’una política municipal compromesa amb la promoció del desenvolupament sostenible de la ciutat”. Aquestos objectius municipals es desenvolupen al PAL a través de línies estratègiques, programes i actuacions que han sorgit del procés de participació dels diferents Grups de Treball del Consell Local de Participació de Medi Ambient.

Al llarg dels darrers dos anys han estat 16 els tallers de participació realitzats en els que s’han dissenyat l’estratègia inclosa en el PAL amb la participació d’associacions empresarials, veïnals, culturals, ecologistes, educatives, etc. En concret, els cinc grups de treball de Residus, Aigua, Ordenació del territori, Energia i canvi climàtic i Educació, oci i comunicació, han concretat més de 130 actuacions estratègiques que s’agrupen en 5 plans estratègics. Cada pla estratègic inclou una sèrie de reptes a aconseguir, la definició de les àrees clau, l’establiment de les actuacions estratègiques i els indicadors de seguiment del PAL. Són els següents:

Pla Estratègic de Gestió de Residus
Pla Estratègic de Gestió Sostenible de l’Aigua
Pla Estratègic sobre Urbanisme Ecològic, gestió agrícola i forestal
Pla Estratègic Energètic Municipal
Pla Estratègic d’Educació Ambiental, Oci i Comunicació

Aquesta iniciativa continuarà desenvolupant-se les pròximes setmanes. La Regidoria de Medi Ambient ha obert el procés de participació ciutadana en la decisió dels seus pròxims pressupostos. Per a això, el 13 de novembre tindrà lloc una reunió del Consell en què es prioritzaran les actuacions estratègiques incorporades al PAL amb l’objecte que aquestes siguen executades per la Regidoria.

Segons Jordi Tormo, “el PAL ens permet establir un marc de referència per al desenvolupament sostenible de la ciutat, assolir els objectius de la Cimera de Rio, establir les estratègies que permitisquen el compliment dels objectius d’una forma programada i la seua revisió i seguiment i, finalment, fomentar la participació ciutadana i la implicació dels diversos agents socioeconòmics locals en el procés de l’Agenda 21”.

Comparteix

Icona de pantalla completa