Diari La Veu del País Valencià
Rototom obri les seues portes per a celebrar una setmana de cultura i música reggae
EFE / Benicàssim

El Rototom Sunsplash obri les seues portes en Benicàssim i, des de hui, ofereix una combinació de música i cultura reggae, a més d’una àmplia oferta d’activitats vinculades a la seua mentalitat de festival “verd”, familiar i multicultural.

Segons han informat fonts de l’organització, a diferència d’altres festivals, en els quals pràcticament ningú acudeix al recinte fins a les últimes hores de la vesprada, en el Rototom, i sobretot en la seua primera jornada, es produeix una espècie de “ritual” pel qual milers d’assistents esperen l’obertura de portes al matí per a entrar al recinte i explorar les diferents àrees.

Prop de 35.000 persones han arribat enguany des dels racons més remots del món per a celebrar aquesta “història d’amor” amb la cultura reggae que dura ja 20 anys.

Es tracta, segons l’organització, d’un “idil·li entorn de la música jamaicana i els seus valors, que va arrancar modestament el 1994 a Itàlia i que, a força d’esforç i passió col·lectius, ha cristal·litzat en el festival reggae més gran d’Europa i un dels més importants del món”.

Amb el lema ‘Love Edition’, la programació del 20 aniversari està especialment concebuda perquè persones de diferents cultures gaudisquen durant huit dies d’un “oasi de pau i harmonia”.

Durant la primera jornada, passaran pels seus escenaris llegendes del reggae com la banda jamaicana Hird World Jamaica, que compleix en 2013 quaranta anys d’activitat.

Les seues harmonies vocals en clau soul i el seu refinat reggae serà el preàmbul per a l’actuació dels guanyadors del Reggae Contest Llatí en Sant Andrés, Colòmbia, la banda Royal Rudes & Black Talent.

Després d’ells, actuaran els madrilenys Morodo & Mad Sensi Band, una de les principals formacions del gènere a l’Estat espanyol i Llatinoamèrica i finalment, en l’escenari principal, actuarà Chaka Demus & Pliers Jamaica, una parella de DJ i cantant, que ja estaven actius amb els seus ritmes digitals en la segona meitat dels huitanta.

La música tampoc cessarà en els altre quatre escenaris del Rototom: el Showcase Club, el Ska Club, el Danse Hall i el Dub Station.

A més, un gran nombre d’activitats i tallers arranquen la primera jornada amb propostes per a tots els gustos.

En l’African Village, que té instal·lades cases tradicionals de tova, es rendeix tribut a la cultura “ancestral” de la qual procedeix el reggae i s’ofereixen classes de ball o de percussió, a més d’espectacles nocturns.

A la carpa de Viure l’Energia es programen activitats per a “realitzar un viatge des de dins cap a fora” a través de dinàmiques corporals, teràpies, tallers, ioga, dansa o música terapèutica.

Els xiquets, uns dels protagonistes de cada edició d’aquest festival de caràcter familiar, tindran activitats específiques en el Mundomágico i en el Rototom Circus.

A més dels nombrosos llocs de venda de roba i tot tipus d’objectes, enguany s’estrena la venda de la línia oficial de roba d’inspiració reggae del Rototom Sunsplash, elaborada amb teixits naturals i els beneficis dels quals es destinaran a finalitats socials.

Una anterior edició del Rototom

Les activitats en el Fòrum Social arrancaran demà amb la presència de la Premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú, qui oferirà, a més d’una roda de premsa, un contacontes a les 17:00 hores i una conferència posterior en el Fòrum Social amb el títol La Cultura de la Pau en el s.XXI.

Comparteix

Icona de pantalla completa