Diari La Veu del País Valencià
El 76% dels incendis del 2012 van ser per negligències o intencionats
EFE / País Valencià

El 76% dels incendis forestals registrats l’any passat al País Valencià van ser per negligències o intencionats, segons ha informat la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Emergències, Irene Rodríguez, que ha fet una crida a la prudència.

Rodríguez ha visitat el punt de vigilància de prevenció d’incendis del Garbí, en la serra Calderona, en el municipi d’Estivella, ha informat la Generalitat en un comunicat.

“Des de la Generalitat, tornem a realitzar una crida a la prudència de la societat i al fet que els ciutadans extremen totes les precaucions en el que resta del pont d’agost, així com el respecte a la normativa i als avisos de preemergència que s’establisquen per a evitar potencials incendis forestals derivats de negligències”, ha subratllat.

Durant la visita, en la qual també ha reclamat “la implicació, la sensibilització i la conscienciació ciutadana”, un ‘air tractor’ ha realitzat una descàrrega i una Brigada d’Emergències ha practicat un exercici d’estesa de mànega.

A més, Rodríguez ha visitat l’Observatori Alt del Pi, des d’on es vigila el Camp de Túria, la Serra de la Calderona i part del Camp de Morvedre.

“L’acció directa de l’ésser humà segueix estant darrere de la majoria dels incendis. Així doncs, el 76% dels incendis forestals registrats l’any passat van ser causats per negligències i intencionats”, ha destacat.

El Consell, segons ha posat l’accent Rodríguez, seguirà amb la “política de tolerància zero amb aquells que causen incendis de forma intencionada o negligent”.

Per a la directora general, la prevenció “és clau per a actuar amb immediatesa a l’hora de sufocar qualsevol conat d’incendi i evitar així majors danys forestals”.

Bombers treballen en l’extinció de l’incendi de Benaguasil

Per aquest motiu, ha recordat que la Generalitat diposita tota la seua obstinació en la conscienciació ciutadana mitjançant jornades i fires, així com en la formació dels professionals d’emergències i voluntaris.

Rodríguez ha ressaltat que durant la Campanya de Prevenció i Extinció d’Incendis, una de les mesures adoptades és la vigilància específica de les zones forestals més sensibles en situacions de Preemergència Nivell 2 (risc alt) o Nivell 3 (risc extrem).

Per a aquests dos casos, hi ha establit un pla de vigilància preventiu “amb la finalitat de detectar en els seus inicis qualsevol possible incendi i efectuar un primer atac directe perquè es quede en conat d’incendi”.

En aquest sentit, ha apuntat que el 84% dels incendis forestals que s’han produït des de l’1 de gener fins al mes de juliol, s’han quedat en un conat, és a dir, que “la superfície afectada ha sigut d’una hectàrea o menys”.

També ha posat l’accent que el 100% dels efectius de la campanya estival es troben en alerta i ha recordat que el dispositiu està integrat per més d’11.000 efectius que vigilen per terra i aire, les 24 hores del dia, les muntanyes i masses forestals del nostre territori.

A més, ha assenyalat que des del dimecres passat dia 14 i fins a hui diumenge, amb motiu del pont del 15 d’agost, els torns de personal del telèfon d’emergències ‘112 Comunitat Valenciana’ s’han incrementat en un 14,9%, amb la finalitat d’atendre totes les trucades amb la major eficàcia i rapidesa possible.

Comparteix

Icona de pantalla completa