Diari La Veu del País Valencià
Un estudi vincula les incineradores de residus amb l’augment de casos de càncer
RedactaVeu / Madrid

El propòsit d’aquest estudi és intentar determinar si podria haver-hi un excés de mortalitat per càncer a les ciutats espanyoles pròximes a incineradores i instal·lacions per a la recuperació o eliminació de residus perillosos, segons les diferents categories d’activitats industrials.

Per això, els responsables de l’estudi examinen la mortalitat causada per 33 tipus de càncer a aquells municipis pròxims a instal·lacions d’incineració de residus. Utilitzant els models de regressió de Besag, York i Mollie (BYM) amb aproximacions de Laplace imbricades integrades per a la inferència bayesiana i models combinats de regressió Poisson, avaluar quin és el risc de morir de càncer en una àrea de 5 quilòmetres al voltant d’una instal·lació d’aquest tipus, analitzem l’efecte de cada categoria d’activitat industrial i realitzem anàlisis individuals en un radi de 50 quilòmetres al voltant de cada instal·lació.

L’estudi detecta un excés de mortalitat per càncer (model BYM: risc relatiu, intervals de credibilitat i confiança del 95%) a tots els municipis propers a les incineradores de residus. En aquest sentit, com confirmen els investigadors, “cal destacar especialment els resultats relatius en tumors a la pleura, l’estómac, el fetge, els ronyons, els ovaris, els pulmons, la leucèmia, al còlon o al recte i a la bufeta, obtinguts en les proximitats d’aquestes instal·lacions “(García-Pérez et al. 2013: 31).

Les conclusions de l’estudi apunten cap a “un risc estadísticament significatiu més elevat de morir de tots els tipus de càncer, tant els homes com les dones que viuen a municipis situats a prop d’incineradores i plantes de tractament de residus perillosos i, concretament, un major excés de risc de patir tumors a l’estómac, el fetge, la pleura, els ronyons i els ovaris (García-Pérez et al. 2013: 42).

Segurament, els defensors d’aquestes instal·lacions, polítics, empresaris, tecnòlegs i banquers que es lucren amb elles i a costa de la salut de les poblacions circumdants, contraatacaran argumentant que aquest estudi reflecteix dades anteriors a la nova legislació europea en matèria d’incineració.

No obstant això, cal recordar que es tracta del mateix argument que van utilitzar per contrarestar estudis anteriors durant el període de dades negatives que surten ara a la llum (1997-2006). Polítics, empresaris i tecnòlegs implicats també van dir al seu dia que la tecnologia era segura, i que la legislació la millor possible. Però com demostra aquest estudi, molta gent a mort de càncer i altres malalties per la irresponsabilitat i baixesa moral d’aquests.

La tecnologia i la llei, com demostra una vegada i una altra la història, ni és infalible, ni la millor possible, però l’ego i la prepotència de certs científics i la manca d’escrúpols d’alguns polítics i empresaris contínua cobrant-se vides humanes. D’aquí a uns anys es publicaran les dades referents a aquest període concret, i per desgràcia per a nosaltres tiraran per terra la suposada seguretat de les modernes incineradores de residus i els seus infal·libles filtres. Encara que, és clar, per llavors ja hauran tret una nova llei i una nova tecnologia des de la qual poder tornar a argumentar que “ara, amb la nova llei i la nova tecnologia disponible, això ja no pot passar”.

Javier García-Pérez i altres (2013): “La mortalitat per càncer a ciutats situades a les proximitats d’incineradores i instal·lacions per a la recuperació o eliminació de residus perillosos”, Environment International , 51, pp. 31-44.

Veure estudi

Comparteix

Icona de pantalla completa